Παρουσιάσεις Κορυφαίων Ερευνητών στο Hellenic Innovation Forum

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Hellenic Innovation Forum 2017 (www.hif.com.gr) που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το πολυσυνέδριο διοργάνωσαν η ETHOS EVENTS και ο ΜΚΟ SciCo – Science Communication, την 1η και 2η Μαρτίου. Περισσότερα από 1,200 άτομα συμμετείχαν στο HIF 2017, εκπροσωπώντας επιχειρήσεις, κρατικούς φορείς, επιστημονικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα.

Το HIF 2017 είναι το μεγαλύτερο πολυσυνέδριο καινοτομίας του 2017 και μέσω της καθιέρωσής του ως πολυσυνεδριακού θεσμού θα χρησιμεύει ως μόνιμο βήμα ανάδειξης και προώθησης της καινοτομίας και της ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργιών μεταξύ των μερών του τριγώνου «Θεσμικοί Παράγοντες – Ακαδημαϊκή & Ερευνητική Κοινότητα – Επιχειρηματικός Κόσμος».

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος της σύνοψης εκ των ομιλιών του συνεδρίου:

Ο κ. Γιώργος Παλιούρας, Ερευνητής & Επικεφαλής του Τομέα Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», υπογράμμισε ότι ο χώρος της πληροφορικής προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για την έρευνα στη χώρα μας. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην έρευνα για καινοτόμες εφαρμογές αναγνώρισης και πρόβλεψης γεγονότων σε γρήγορες και ετερογενείς ροές δεδομένων, παρουσιάζοντας το έργο σε αυτό το πεδίο των ερευνητών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος». Αντικείμενο της έρευνας είναι η ανάπτυξη λογισμικού, το οποίο αναλύει ροές δεδομένων και αναγνωρίζει σύνθετα γεγονότα. Ο κ. Παλιούρας ανέφερε ως χαρακτηριστικά παράδειγμα τα δεδομένα για την κίνηση πλοίων, που μέσα από κατάλληλη ανάλυση μπορούν να οδηγήσουν στην αναγνώριση/πρόβλεψη γεγονότων με ενδιαφέρον, όπως οι παράνομες κινήσεις ή τα ναυτικά ατυχήματα. Το ίδιο λογισμικό, στην ανάπτυξη του οποίου απασχολούνται επτά νέοι ερευνητές στο Δημόκριτο, μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάλυση ροών δεδομένων από συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, με στόχο την πρόληψη της απάτης, ή για την ανάλυση δεδομένων διαχείρισης κυκλοφορίας, με στόχο να προβλέπονται και να προλαμβάνονται κυκλοφοριακές συμφορήσεις.

Ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Κρήτης, Πρόεδρος ΔΣ Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Μέλος Δ.Σ. European Research Council, μίλησε με θέμα «Βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα: Ευκαιρίες και προκλήσεις». Επισήμανε ότι η επένδυση στην έρευνα στην Ελλάδα παραμένει χαμηλή (κάτω από 1% του ΑΕΠ), ενώ οι οικονομίες που αναπτύσσονται ταχύτερα είναι εκείνες που επενδύουν στην έρευνα. Αναφέρθηκε στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η έρευνα στην Ελλάδα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο, την ασυνεπή ερευνητική πολιτική, την ανεπαρκή και μη ορθολογική χρηματοδότηση, την απουσία οράματος στην κυβερνητική πολιτική και τις φυγόκεντρες τάσεις που καταλήγουν στο φαινόμενο της φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό («brain drain»). Επισήμανε, όμως, ότι το επίπεδο της έρευνας στη χώρα μας, παρά τις δυσκολίες, παραμένει υψηλό, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ερευνητική αριστεία δεν είναι επιστημονική φαντασία». Όπως τόνισε, την ποιότητα του ερευνητικού έργου στην Ελλάδα καταδεικνύει το γεγονός ότι το 1,13% των δημοσιεύσεων πηγαίνουν σε κορυφαία περιοδικά και αυτός ο δείκτης είναι υψηλότερος από αρκετές προηγμένες χώρες. Επίσης, οι Έλληνες ερευνητές είναι πολύ ανταγωνιστικοί στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, π.χ. από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ωστόσο, όπως τόνισε, η έρευνα στην Ελλάδα δεν μετουσιώνεται σε καινοτομία, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι η χώρα μας παραμένει ουραγός στις καταθέσεις πατεντών. Αυτό αποδίδεται και στη μικρή δαπάνη των ελληνικών επιχειρήσεων για την έρευνα και στη μικρή τους συμμετοχή στην ερευνητική προσπάθεια (το ποσοστό συμμετοχής είναι χαμηλότερο από 20%). Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η επένδυση στην έρευνα αξίζει, γιατί έχει υψηλή ανταποδοτικότητα, που φθάνει το 1 προς 8, καθώς για κάθε ευρώ επιδότησης της έρευνας συγκεντρώνονται πολλαπλάσιες χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό. Απαιτείται, πάντως, η υπέρβαση της τοξικής κουλτούρας ευκολίας και προχειρότητας και η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου.

Η Δρ. Ζωή Κούρνια, Ερευνήτρια, Γ’ Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), στην ομιλία της με θέμα «Χρησιμοποιώντας Υπερ-Υπολογιστές για Σχεδιασμό Φαρμάκων», παρουσίασε τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη των υπολογιστών για την επιτάχυνση, μέσω προσομοιώσεων, της ανακάλυψης νέων φαρμάκων. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του φαρμάκου για τον καρκίνο του πνεύμονα που εμφανίζεται σε μη καπνιστές κάτω των 45 ετών. Με τη βοήθεια υπερ-υπολογιστών αναπτύχθηκε νέο φάρμακο (συνδυασμός φαρμάκων), το οποίο είναι στοχευμένο σε αυτές τις περιπτώσεις καρκινικών όγκων και χορηγείται κατόπιν ανάλυσης DNA του καρκινικού όγκου. Η δρ. Κούρνια υπογράμμισε ότι οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων, για τις οποίες δαπανώνται στην Ευρώπη 35 δισ. ευρώ ετησίως, αποτελούν ευκαιρία για την ερευνητική κοινότητα της Ελλάδας, αλλά για να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας, Διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην ομιλία του με θέμα «μέτρηση της ποιότητας μικρών παραγωγών φρούτων-χυμών-κρασιού-γάλακτος και μικροζυθοποιείας», παρουσίασε τις προσπάθειες της ερευνητικής του ομάδας για να συστηματοποιηθεί, με μία αντίδραση, η μέτρηση περιεκτικότητας αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα. Με αυτό τον τρόπο, προσεγγίζεται εξατομικευμένα το διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου, ώστε να λαμβάνει τις ποσότητες αντιοξειδωτικών που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό του. Οι ανακαλύψεις της ερευνητικής ομάδας έχουν βρει ήδη εμπορική εφαρμογή, καθώς δημιουργήθηκαν δύο εταιρείες, η πρώτη για να συμβάλλεται με ξενοδοχεία και κέντρα αποκατάστασης και να καταρτίζει εξατομικευμένα διαιτολόγια για τους φιλοξενούμενους, η δεύτερη για παραγωγή τυποποιημένων τροφίμων.

Ο κ. Αθανάσιος Γ. Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ, ΕΚΕΤΑ & Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην ομιλία του θέμα «Τεχνολογίες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και μια Κυκλική Οικονομία του Πλέγματος των Πόρων», τόνισε ότι η μεγαλύτερη σημερινή πρόκληση είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Η ενέργεια, ανέφερε, είναι ενιαίο νόμισμα, όλα μετατρέπονται σε ενεργειακό περιεχόμενο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΚΕΤΑ, το οποίο απασχολεί περισσότερα από 700 άτομα, στην πλειονότητά τους ερευνητές, έχει περισσότερες από 600 δημοσιεύσεις ετησίως και βρίσκεται στη 13η θέση της κατάταξης των 20 ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων με κριτήριο τις χορηγίες που λαμβάνουν. Το ΕΚΕΤΑ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην έρευνα για τεχνολογίες βιώσιμης ανάπτυξης: ηλιακά καύσιμα, ηλιακή πολυπαραγωγή, εφαρμογές σύνθεσης μεγάλης κλίμακας στα πολυσύνθετα μόρια, βιωσιμότητα μέσω κυκλικότητας (καύσιμα από νερό).

Ο καθ. Μιχάλης Μεϊμάρης, Διευθυντής Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η κ. Μαρία Φιλιππή, Ερευνήτρια ΕΠΙΕΕ, μίλησαν με θέμα: «Sense Greece: Χτίζοντας υβριδικά «έξυπνα» συστήματα με σκοπό την τοπική ανάπτυξη και τη διασυνδεσιμότητα μέσω της εμπειρίας. Η περίπτωση του Ζαγορίου». Ο καθ. Μεϊμάρης υπογράμμισε ότι έχουμε εισέλθει στην εποχή της υβριδικής πραγματικότητας (σύνθεση αναλογικού-ψηφιακού κόσμου). Τέτοια εφαρμογή υβριδικής πραγματικότητας είναι το “Sense Greece”, μια ολοκληρωμένη ερευνητικά λύση, που σχεδιάσθηκε για εφαρμογή και προσφέρει στο χρήστη-επισκέπτη μιας περιοχής μια διευρυμένη εμπειρία μέσω της τεχνολογίας. «Καρδιά» του έργου, που υλοποιήθηκε πιλοτικά στο Ζαγόρι (“Sense Zagori”) είναι μια εφαρμογή (application) για συσκευές Ios και Android, που παρέχει πληροφόρηση στον επισκέπτη και τον συνδέει με επιχειρήσεις της τοπικής οικονομίας (για παράδειγμα, ο επισκέπτης επιβραβεύεται για τις προσπάθειές του με εκπτώσεις στα γεύματα σε τοπικά εστιατόρια). Η προσπάθεια αυτή μπορεί να επεκταθεί σε όλη τη χώρα και να συμβάλει στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου.

Ο καθ. Θεόδωρος Λαόπουλος, Αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μίλησε με θέμα «Η υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας στο ΑΠΘ». Ο καθ. Λαόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να υποστηριχθεί η εφαρμοσμένη έρευνα. Παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες εφαρμοσμένης έρευνας του ΑΠΘ σημείωσε ότι ο κύκλος εργασιών (χρηματοδοτήσεις από εθνικούς φορείς και φορείς του εξωτερικού) ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό κομμάτι της χρηματοδότησης προέρχεται από επιχειρήσεις. Την πενταετία 2012-2016 υλοποιήθηκαν περίπου 2690 προγράμματα, με χρηματοδοτήσεις που κατά 75% αφορούσαν ερευνητικά προγράμματα εκτός τομέα υγείας-φαρμάκου. Οι εταιρείες αξιολογούν θετικά ότι στο ΑΠΘ γίνεται εφαρμοσμένη έρευνα, όχι μόνο μελέτες, τόνισε ο καθ. Λαόπουλος.

Η κ. Iωάννα Ζεργιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην ομιλία της με θέμα «Εκτύπωση λειτουργικών υλικών με Λέιζερ», παρουσίασε τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου στον τομέα της μικροεκτύπωσης με λέιζερ, η οποία έχει εφαρμογές στην εκτύπωση μικρο-ηλεκτρονικών συστημάτων, στην επιδιόρθωση ηλεκτρονικών, στην εκτύπωση μεγάλου εύρους υλικών στερεής και υγρής φάσης, στην εκτύπωση βιολογικών υλικών. Η κ. Ζεργιώτη ανέφερε ότι η τεχνολογία του Additive Manufacturing αποτελεί μια νέα βιομηχανική επανάσταση, καθώς, όπως έχει τονίσει ο Μπαράκ Ομπάμα, θα φέρει επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο που όλα κατασκευάζονται.

Ο Δρ. Οδυσσέας Καρτάλος, Partner, LOGOTECH Innovation and Development, στην ομιλία του με θέμα «Δομή Στήριξης της Καινοτομίας σε Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα», υπογράμμισε ότι οι δομές στήριξης της καινοτομίας έχουν αποστολή τον εντοπισμό και διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, την εξέταση στρατηγικών επιλογών των μορφών αξιοποίησης, την ολοκληρωμένη υποστήριξη για την υλοποίηση της επιλεγμένης μορφής αξιοποίησης, την άντληση πρόσθετων πόρων για το ερευνητικό έργο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για στελέχη υψηλής τεχνολογικής κατάρτισης / εξειδίκευσης.

Η Δρ. Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), μίλησε με θέμα «Η πληροφοριακή υποδομή για την μέτρηση της έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στην Ελλάδα». Αναφέρθηκε στον κεντρικό θεσμικό ρόλο του ΕΚΤ στην καταγραφή, οργάνωση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης, την παραγωγή επίσημων στατιστικών για έρευνα-ανάπτυξη-καινοτομία στις επιχειρήσεις (στο πλαίσιο της Eurostat) και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην επιχειρηματικότητα. Από τα στοιχεία του ΕΚΤ τροφοδοτούνται οι διαμορφωτές πολιτικής, ώστε οι δράσεις που σχεδιάζουν να εδράζονται σε αξιόπιστα στοιχεία. Το ΕΚΤ ανέλαβε τα επίσημα στατιστικά από το 2012, ενώ νωρίτερα, για επτά χρόνια, υπήρχε έλλειψη στατιστικών στοιχείων. Η εικόνα που δίνουν σήμερα τα στοιχεία του ΕΚΤ δείχνει ότι στην Ελλάδα η δαπάνη για έρευνα είναι χαμηλή (0,96% έναντι 2,03% στην Ε.Ε.). Εθνικός στόχος είναι να αυξηθεί η δαπάνη στο 1,2% του ΑΕΠ το 2020. Η χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους είναι αρκετά σημαντική, αλλά υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με την Ε.Ε. στη χρηματοδότηση που παρέχουν οι επιχειρήσεις (Ελλάδα: 0,32% ΑΕΠ, μέσος όρος Ε.Ε.: 1,3%). Ο αριθμός των ερευνητών είναι επαρκής, πάνω από το μέσο όρο στην Ευρώπη, το ίδιο και ο αριθμός των διδακτόρων. Υψηλός είναι ο αριθμός των δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά και αυξημένη είναι η απήχησή τους. Πλεονεκτήματα φαίνεται να έχει η Ελλάδα στους τομείς φυσικών επιστημών, μηχανικής, υγείας, ιατρικής. Το μεγαλύτερο ποσοστό ερευνητών (85%) εργάζονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και μόνο 15% στη βιομηχανία. Υπάρχει σημαντική παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων, αλλά η αξιοποίησή τους δεν γίνεται από την ελληνική βιομηχανία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καινοτομούν κυρίως οργανωτικά και στο μάρκετινγκ, ενώ μόνο 38% της καινοτομίας τους αφορά το προϊόν και τη διεργασία παραγωγής. Αναφερόμενη στις δραστηριότητες του ΕΚΤ, η δρ. Σαχίνη τόνισε ότι στόχος είναι να καλυφθεί το έλλειμμα πληροφόρησης με ποιοτικά στοιχεία. Κεντρικό σημείο αναφοράς είναι η ιστοσελίδα metrics.ekt.gr, όπου παρουσιάζονται οργανωμένα τα στοιχεία που συλλέγονται από το ΕΚΤ.

Ο κ. Γιώργος Φυτάς, Καθηγητής, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ/ΙΤΕ, εξωτερικό μέλος του Max Planck Institute for Polymer Research, Γερμανία, μίλησε με θέμα «Φωνονικά υλικά, νέα κατεύθυνση της χαλαρής ύλης». Στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα. Σημείωσε ότι στο εξωτερικό παρέχονται χρηματοδοτήσεις, χωρίς να ελέγχεται συνεχώς ο ερευνητής, αλλά κάθε τρία χρόνια γίνεται μια πολύ αυστηρή αξιολόγηση. Ο κ. Φυτάς υποστήριξε ότι το ερευνητικό πεδίο της χαλαρής ύλης (soft matter) προσφέρεται για ανάπτυξη καινοτομικών εφαρμογών σε πολλά πεδία, γι’ αυτό και έχει κινήσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών. Τα φωνονικά υλικά αποτελούν μια νέα κατεύθυνση της έρευνας για τη χαλαρή ύλη και θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές εμπορικές εφαρμογές, δίνοντας ενδεχομένως και τη λύση στο πρόβλημα της απώλειας του 63% της ενέργειας σε θερμότητα. Η καινοτομία ταιριάζει με την χαλαρή ύλη, όπως τόνισε ο κ. Φυτάς. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες σε αυτό τον τομέα, καθώς διαθέτει κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία. Αυτό που λείπει είναι κατάλληλα κίνητρα και περιβάλλον, υπογράμμισε ο κ. Φυτάς.

Ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών μίλησε, σε παράλληλη εκδήλωση του HIF με θέμα τις “Προτάσεις Δεύτερης ευκαιρίας για την Επιχείρηση σε κρίση”.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε από την κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και είπε πως αρκετές επιχειρήσεις μπορούν σήμερα να σωθούν μόνο με ρύθμιση των οφειλών τους ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται σε μη αναστρέψιμη φάση και πρέπει να κλείσουν, οπότε και με γρήγορες διαδικασίες να τους δοθεί 2η ευκαιρία εφόσον πτωχεύσουν χωρίς δόλο. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει πρωτοπορήσει στο θέμα της 2ης Ευκαιρίας ξεκινώντας πολύ νωρίς τον δημόσιο διάλογο για το θέμα. Ήδη από το 2013 ξεκινήσαμε δράσεις για την 2η Ευκαιρία σε όσους πτώχευσαν χωρίς δόλο. Μελετήσαμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη, σε χώρες με προηγμένα πλαίσια για την 2η Ευκαιρία. Συστήσαμε ομάδα εργασίας με την ΕΣΕΕ, την ΓΣΕΕΒΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο για να καταθέσουμε προτάσεις στην Κυβέρνηση. Προχωρήσαμε σε διοργάνωση εκδηλώσεων στο ΕΕΑ ενημερώνοντας για την 2η Ευκαιρία και παρέχοντας νομικές συμβουλές από ειδικούς για όλα τα σχετικά ζητήματα. Συμμετείχαμε ενεργά στη διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στην Νομοθεσία του Πτωχευτικού Κώδικα και ήμασταν παρόντες στην Βουλή τις ημέρες της συζήτησης του Νομοσχεδίου. Ενεργοποιηθήκαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με την ΓΣΕΕΒΕ, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, στο οποίο συμμετέχουν 7 ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Το πρόγραμμα ξεκινάει άμεσα και προβλέπει την υποστήριξη 700 επιχειρήσεων». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, στο τέλος της ομιλίας του, για την αξία της Διαμεσολάβησης ως νέο θεσμό που εισέρχεται αρωγός στη λύση τεράστιου όγκου προβλημάτων μεταξύ επιχειρήσεων και τρίτων που τώρα βαλτώνουν στα δικαστήρια και αν μείνουν εκεί δεν θα λυθούν ποτέ.
#HIF17 – http://hif.com.gr

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Χριστίνα Τσούχλαρη, Events Executive, Ethos Media S.A.,
T: 210 9984917, E: tsouchlari.c@ethosmedia.eu, W: http://hif.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*