Αντικαπνιστική εγκύκλιος “για τα μάτια του κόσμου” και με 6 μήνες καθυστέρηση…

του Αιμίλιου Νεγκή από το virus.com.gr

Ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα έχει αρχίσει να θυμίζει ανέκδοτο και μάλιστα κακό. Μπορεί να έχει ψηφισθεί εδώ και χρόνια, αλλά η εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς και δημόσιους χώρους έχει αποδειχθεί…  φούμαρα εκτός από ελάχιστες και συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Μάλιστα, εν έτει 2017 το νόμο δεν αγνοούν μόνο αδιάφοροι ή θρασείς πολίτες, αλλά και ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, που σε κάθε ευκαιρία παραβιάζει τη νομοθεσία που ο ίδιος έχει ορκισθεί να υπερασπίζεται (εδώ).

Παρόλα αυτά, πριν 6 μήνες ψηφίστηκε μια αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να περιλαμβάνει το άτμισμα, νέα προϊόντα καπνού και φυτικά προϊόντα για κάπνισμα (εδώ και εδώ). Η νομοθέτηση αυτή, κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, είχε προκαλέσει τότε σειρά αντιδράσεων, κυρίως από τους ατμιστές (εδώ), αλλά πέρασε από τη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έκτοτε εκκρεμούσε μια εφαρμοστική εγκύκλιος, η οποια και εξεδόθη μόλις στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρεται και στο ελεγκτικό έργο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έτσι, τακτικοί έλεγχοι διεξάγονται σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση, έκτακτοι έλεγχοι ανά πάσα ώρα και στιγμή και φυσικά σε περίπτωση καταγγελίας.

Το έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού αναφέρεται και στα πρόστιμα για όσους καπνίζουν σε αυτοκίνητα παρουσία παιδιών. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί θα μπορούν να επιβάλλουν  πρόστιμο 1500 ευρώ σε όποιους καπνίζουν ή ατμίζουν σε αυτοκίνητο, στο οποίο επιβαινουν παιδιά. Μάλιστα το πρόστιμο διπλασιάζεται αν πρόκειται για αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης.

Ενδιαφέρουσα η διευκρίνηση, αν αναλογιστούμε πως όλο και κάποιον οδηγό λεωφορείου έχουμε δει με τσιγαράκι στο χέρι, δίπλα από ένα μισάνοικτο παράθυρο, σαν να πρόκειται για αποτελεσματικό αντίμετρο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται και αφαίρεση, για ένα μήνα, του διπλώματος οδήγησης των οδηγών των οχημάτων, ακόμη και αν δεν κάπνιζαν οι ίδιοι!

Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα, αν και μάλλον ρητορικό, είναι αν θα εφαρμοστεί η νέα αντικαπνιστική νομοθεσία. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει όσους αμφιβάλουν για την επιβολή του νόμου απαισιόδοξους ή καχύποπτους, αλλά ειναι μάλλον δύσκολο να αισιοδοξούμε ότι η χώρα θα θυμίσει κάποια στιγμή χώρα της Ε.Ε.. Ειδικά αν στην αδιαφορία και παραβατικότητα των Ελλήνων και τη στάση του ίδιου του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας συνυπολογίσουμε και το διάστημα που χρειάστηκε να εκδοθεί μια απλή εφαρμοστική εγκύκλιος…

Εγκύκλιος Καπνισμα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*