Με την θηλιά στο λαιμό” οι συμβεβλημένοι γιατροί – Εξώδικο στον ΕΦΚΑ

από το virus.com.gr

«Θηλιά» στο «λαιμό» των συμβεβλημένων γιατρών βάζει η συστηματική δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ απέναντί τους, που αδυνατούν πλέον να εκπληρώσουν μια σειρά οικονομικές υποχρεώσεις, όπως η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός τους οφείλει:

  • Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Σεπτεμβρίου 2016 (σε εξέλιξη η πληρωμή). Χρόνος αποπληρωμής ~ 130 ημέρες.
  • 10% των ληξιπρόθεσμων επισκέψεων των ετών 2012 – 2015 (σε εξέλιξη η ενταλματοποίηση μόνο για το 2012)
  • Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Οκτωβρίου 2016 (καμία ορατή πρόοδος καθώς αναμένεται ακόμη η διαδικασία ελέγχου)
  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΠΑΔ και πρώην ταμείων (καμία κίνηση με εξαίρεση τις πληρωμές από τον Οίκο του Ναύτου). Εκφράζεται μεγάλη επιφύλαξη για το εάν θα αποδοθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010-2011, εντός της νόμιμης προθεσμίας ( Ιούνιος 2017).

«Κανένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών δεν είναι πλήρες, ενώ οι κατά καιρούς υποσχέσεις πληρωμών δεν υλοποιούνται εμπρόθεσμα, οδηγώντας σε διαρκή οικονομική ασφυξία τα συνεργαζόμενα ιατρεία» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου.

Η ασφυκτική οικονομική πίεση που δημιουργεί σε εκατοντάδες επαγγελματίες η ασυνέπεια του Οργανισμού, οδήγησε την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ να αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ με ρητή επιφύλαξη εκατοντάδων μελών της, κατά των σημειωμάτων με τις οφειλόμενες εισφορές. Όπως αναφέρει το εξώδικο, οι εισφορές είναι τόσο υψηλές που δημεύουν τις ελάχιστες αποδοχές των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Η καθυστέρηση πληρωμής των συμβεβλημένων γιατρών, δημιουργεί ένα «ντόμινο» ανεξόφλητων υποχρεώσεων σε όλα τα επίπεδα: προς τους προμηθευτές, τους υπαλλήλους τους, την εφορία, τις τράπεζες, ακόμη και τις οικογένειές τους. Παρόλα αυτά, οι επαγγελματίες του κλάδου υποχρεώνονται εκ της σύμβασής τους να παρέχουν κάθε μήνα ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους πολίτες.

Όπως επισημαίνει, μάλιστα, η κα Μαστοράκου, η ανακοινωθείσα διαπραγμάτευση για τις νέες συμβάσεις έχει «παγώσει» εδώ κι ένα (1) χρόνο.

«Με ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματος, καλούμε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τηρήσει πιστά τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών και να παύσει να δημιουργεί συστηματικά, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συμβεβλημένους ιατρούς» καταλήγει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*