Οι 10 πιο σοβαροί κίνδυνοι των drones

της Ελενας Ερμείδου

Τα drones ή αλλιώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανοίγουν μία αγορά πολλών εκατομμυρίων. Τα drones κρίνονται χρήσιμα για πολλούς τομείς της οικονομίας, ακόμα όμως και για τις υπηρεσίες διανομής καφέ και πίτσας. Οι ασφαλιστές, επίσης μεταξύ των άλλων μπορούν να χρησιμοποιούν τα drones για να μελετήσουν τις απώλειες φυσικών καταστροφών, ώστε να βοηθήσουν τα θύματα ταχύτερα.

Ωστόσο, τα drones ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.

Η ασφάλιση των drones μπορεί να προστατεύσει τους διαχειριστές και τους πολίτες, από τους κινδύνους εναέριας σύγκρουσης, ζημιών κατά περιουσίας ή τραυματισμούς. Οι κατασκευαστές, οι ιδιοκτήτες, οι διαχειριστές, επίσης, όπως και οι επιχειρήσεις που τα πωλούν ή/και παρέχουν υπηρεσίες για drones έχουν έκθεση στο κίνδυνο και θα πρέπει να κατανοήσουν τις επιλογές που έχουν. Σύμφωνα με την  Allianz Global Corporate & Specialty η αξία της ασφαλιστικής αγοράς των drones θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020. Παγκοσμίως η αξία της αγοράς αυτής αναμένεται να πλησιάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι 10 κίνδυνοι των drones

  1. 1. Ο κίνδυνος της εναέριας σύγκρουσης: Μπορεί να συμβεί όταν ο πιλότος του drone δεν δει άλλο drone ή άλλο αντικείμενο στον ορίζοντα. Τα drones πετούν κυρίως σε απόσταση 500ft από την γη, όπως επίσης τα ελικόπτερα, και τα αεροσκάφη για γεωργικές καλλιέργειες. Μία τέτοια σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει σύμφωνα με την AGCS ζημιά 5 – 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
  2. Ο κίνδυνος της απώλειας ελέγχου: Απώλεια ελέγχου του drone μπορεί να συμβεί από βλάβη στο σύστημα, εάν η μονάδα πετά εκτός εύρος του σήματος και η επικοινωνία διακοπεί. Σύμφωνα με την AGCS ένα τέτοιο συμβάν μπορεί να προκαλέσει σειρά σοβαρών ατυχημάτων και τραυματισμών.
  3. Ο κίνδυνος από κακόβουλες πράξεις: Τα drones μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως μέσον, ώστε να πραγματοποιηθούν επιθέσεις σε υποδομές – στόχους, όπως είναι τα αθλητικά στάδια και οι διάφοροι σταθμοί συγκέντρωσης.
  4. Cyber κίνδυνοι: Κυβερνοεκγληματίες μπορεί να πάρουν τον έλεγχο των drones και να παρέμβουν στο εναέριο, στέλνοντας οδηγίες από τον έναν στο άλλο σταθμό ελέγχου. Πρόκειται για ένα μεγάλο κίνδυνο που ενέχει η αγορά των drones.
    5. Ο κίνδυνος προστασίας ιδιωτικής ζωή.
  5. Ελλειψη κανονιστικού εποπτικού πλαισίου: Πρόκειται για μία βασική ανησυχία των ασφαλιστών καθώς δεν έχει συσταθεί διεθνές, περιφερειακό και εθνικό εποπτικό πλαίσιο για την ασφαλή λειτουργία τους
  6. Οι δεξιότητες του πιλότου / διαχειριστή: Οι χομπίστες που είναι και η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των drones μέχρι σήμερα δεν υπόκεινται σε ελέγχους σε πολλές χώρες, εγείροντας πολλές φόβους και ανησυχίες στους ασφαλιστές και όχι μόνο. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν εξειδίκευση και εμπειρία στην χρήση τους.
  7. Ραγδαία αύξηση των συσκευών: Από τις αρχές του 2017 μόνο στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται περί τα 600.000 drones για επιχειρηματικούς σκοπούς. Ενώ, 1,9 εκατομμύρια αναμένεται να βγουν στους αιθέρες για ψυχαγωγία. Ο αριθμός αυτός θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2020. Παγκοσμίως η αγορά θα φτάσει τα 4,7 εκατομμύρια μέχρι το 2020.
  8. Τα drone στην υπηρεσία των πωλήσεων: Πρόκειται για την γνωστή υπηρεσία outsourcing ( υπηρεσία εκχώρησης σε τρίτους). Πολλές εταιρείες θέλοντας να περικόψουν το κόστος λειτουργίας τους εκχωρούν μέρος των υπηρεσιών τους, μέσω μίσθωσης των drones.
  9. Ευθύνες: Περισσότερη ασφάλεια σε ό,τι αφορά τα drones θα υπάρξει, όταν οι ρυθμίσεις για τα drones ολοκληρωθούν. Η πιθανότητα να απαιτηθούν εκατομμύρια δολάρια από τους ασφαλιστές είναι πολύ μεγάλη από επιχειρήσεις, διαχειριστές και κατασκευαστές. Οι ιδιοκτήτες των drones έχουν έκθεση / ευθύνη για το σώμα του αεροσκάφους. Οι κατασκευαστές την ευθύνη του προϊόντος. Οι επιχειρήσεις και όσοι πωλούν υπηρεσίες για τα drones καθώς και εκπαίδευση την γενική ευθύνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*