Καλή αρχή στο νέο προεδρείο και καλές αντοχές με τους πολιτικούς

του Νίκου Σακελλαρίου

H Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ έφερε νέο προεδρείο στην Ένωση, νέες ελπίδες αλλά ανέδειξε και τον πολιτικό αυτισμό.  Αν απομονώσουμε τα σημεία που ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στα ΣΔΙΤ και ο κ. Βρούτσης στα Επαγγελματικά Ταμεία, οι ακροατές στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής θα νόμιζαν ότι βρίσκονταν σε πολιτική αντιπαράθεση εκτός θέματος.

Το πρόβλημα έγκειται, όπως μας είπαν στελέχη της αγοράς, ότι τίποτε απ’ όσα λέγονται, γίνονται ή ελάχιστα υλοποιούνται από την πλευρά της πολιτικής εξουσίας . Πάρτε για παράδειγμα τα περίφημα ΣΔΙΤ Υγείας, δηλαδή τις συνεργασίες Ασφαλιστικών με Δημόσια Νοσοκομεία. Ξεκίνησαν από το 2010 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και σήμερα, 7 χρόνια μετά , τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει.  Την ευθύνη δεν την έχουν μόνο οι πολιτικές ηγεσίες αλλά και οι φορείς οι οποίοι δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις.  Στα δημόσια νοσοκομεία, οι διορισμένοι από τα κόμματα διοικητές σαμποτάρισαν κάτω από συνδικαλιστικές πιέσεις κάθε κίνηση.  « Σιγά μην δώσουμε κλίνες στις ασφαλιστικές, τους ιδιώτες , τους πλούσιους» έλεγαν οι συνδικαλιστές της Υγείας. Το ότι οι ασφαλιστικές θα πλήρωναν πολλά για να εξασφαλίσουν τις κλίνες , χρηματοδοτώντας έμμεσα και άλλες μονάδες  βοηθώντας  εντέλει όλους τους νοσηλευόμενες , θα δημιουργούσαν τεχνολογικές υποδομές στα νοσοκομεία κανέναν δεν ενδιέφερε. Παγιδευμένοι στις ιδεοληψίες , πολιτικοί, συνδικαλιστές και διοικητές ‘πάγωσαν’ κάτι που θα λειτουργούσε θετικά ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Τα Επαγγελματικά Ταμεία, πάλι, ξεκίνησαν με καλές προθέσεις και κατέληξαν μία  αδιάφορη υπόθεση αφού πλέον δεν υπάρχουν οι πόροι για την δημιουργία τους.  Οι κινήσεις Κατρούγκαλου και Πετρόπουλου στέρησαν πολύτιμη χρηματοδότηση για τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων αφού προτιμήθηκε ουσιαστικά η δημιουργία της  Εθνικής Σύνταξης.  Όμως οι ασφαλιστικές  στρεβλώσεις που υπάρχουν (σχέση εργαζομένων/ συνταξιούχων, έλλειψη εισφορών , γήρανση πληθυσμού) δημιουργούν τις χαμηλές συντάξεις των 384 ευρώ που μπορούν να γίνουν και 260 ευρώ εάν επιδεινωθεί το σύστημα που θα γίνει νομοτελειακά με την ανεργία και τη μαύρη εργασία, τη νεανική μετανάστευση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*