Αλ. Σαρρηγεωργίου: Ο κλάδος διαθέτει Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Φερεγγυότητας

της Ελενας Ερμείδου

Σε πέντε άξονες κινήθηκε ο ομιλία του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, απερχόμενου μετά από τέσσερα χρόνια Πρόεδρου στην ΕΑΕΕ, στην 110η ετήσια ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ σήμερα 23 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής: Στην αυξημένη αξιοπιστία του κλάδου λόγω Solvency II και στην de facto αυστηρή εποπτεία που ασκεί προς το κλάδο η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ανάγκη η πολιτεία να ασχοληθεί πιο δραστικά με τον κλάδο και το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης, στα αποτελέσματα που μπορεί να δώσει η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, στις ευκαιρίες χρηματοδότησης που μπορεί να προσφέρουν ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην εγχώρια αγορά προς το δημόσιο, στην ανάπτυξη και προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στο Solvency II επεσήμανε ότι «η σοβαρή εποπτεία και οι αυστηροί κανονισμοί του Solvency II έκαναν την δουλειά του κλάδου πιο δύσκολη, …σημειώθηκε αύξηση στη διαφάνεια και στα κεφάλαια των ασφαλιστικών, διαθέτοντας πλέον ο κλάδος Ευρωπαϊκό Διαβατήριο φερεγγυότητας, ωστόσο οι κανονισμοί ενίσχυσαν τη γραφειοκρατία και τη μεταβλητότητα των εποπτικών ισολογισμών από τις αγορές και αυτά είναι τα δύο θέματα που θα πρέπει να επαναξεταστούν».

Αναφερόμενος στην κοινωνική ασφάλιση και στο ιδιότυπο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που συντηρεί η Ελλάδα ακόμα, ξεχωρίζοντας από όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι «η κοινωνική ασφάλιση εκτόπισε την ιδιωτική ασφάλιση, αφού όλα χαρίζονταν από το κράτος». Οι πολιτικές ωστόσο αυτές οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο και τώρα ο «μέσος Έλληνας θα πρέπει να σκεφτεί να κάνει κάτι με άδειες τσέπες».

Διέξοδο στο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αποτελεσματική συνεργασία του κράτους με την ιδιωτική ασφάλιση μέσω των σχημάτων ΣΔΙΤ, κάτι το οποίο έχει γίνει αποδεκτό στο παρελθόν, ωστόσο στην πράξη δεν υλοποιήθηκε απολύτως τίποτα.

Συντάξεις, Υγεία και Περιουσία, σύμφωνα με τον Αλεξάνδρο Σαρρηγεωργίου είναι τα τρία καίρια ζητήματα που πρέπει η πολιτεία να φροντίσει μέσα στο 2017, προκειμένου να σημειωθεί βιώσιμη ανάπτυξη. Η ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να αλληλοσυμπληρώνει την κοινωνική ασφάλιση επεσήμανε για άλλη μία φορά ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, διευκρινίζοντας ότι 100% καλύψεις από το κράτος δεν μπορούν να υπάρξουν, αλλά ούτε και ο κόσμος να μένει ανασφάλιστος.

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές και τα pension funds είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές στην εγχώρια και διεθνή αγορά με επενδύσεις 13 δισεκατομμυρίων και 10 τρισεκατομμυρίων αντιστοίχως. Οι ασφαλιστικές σε ένα σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα θα αγόραζαν ομόλογα και μετοχές και θα χρηματοδοτούσαν το δημόσιο τομέα.

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τέλος, από το βήμα της εκδήλωσης ζήτησε να εφαρμοστούν οι κατάλληλες εκείνες πολιτικές, οι οποίες θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της χώρας και θα φέρουν επενδύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  στη θητεία του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου πιστώνεται η πρόσφατη σύμφωνια μεταξύ εργοδοτών – εργαζομένων και συνταξιούχων του επικουρικού ταμείου του κλάδου.

Στο τέλος της εκδήλωσης της ΕΑΕΕ ανακοινώθηκε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΕΕ το οποίο  εξελέγη κατά τις αρχαιρεσίες της 23ης Φεβρουαρίου 2017.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

Πρόεδρος:                                          ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Αντιπρόεδρος:                                  ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Γενικός Γραμματέας:                     ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Ταμίας:                                                ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μέλη:                                                   ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΖΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ZORGNO GIUSEPPE

ΖΟΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΝΤΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΚΑΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΛΑΠΑΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΙΝΕΤΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΙΧΑΛΗ ΦΙΛΙΠΠΑ

ΜΟΑΤΣΟΣ ΕΡΡΙΚΟΣ

ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

ΣΑΪΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

 

Επιπλέον ορίστηκε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΑΕΕ η οποία αποτελείται από τους κ.κ. Μαζαράκη Δημήτριο, Σαρρηγεωργίου Αλέξανδρο, Σαρδελή Χριστόφορο, Δημητρίου Παναγιώτη, Ζορμπά Δημήτριο, Καντώρο Ιωάννη και Πολιτοπούλου Μαριάννα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*