Τι είχε ; και τι πούλησε η ΑΙG!

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αίσθηση στους διεθνείς ασφαλιστικούς κύκλους προκάλεσε η είδηση ότι η AIG πούλησε το χειμερινό θέρετρο Stowe Mountain στο Βερμόντ στην εταιρεία Vail Resorts έναντι 50 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποεπένδυσης του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού από δραστηριότητες δευτερεύουσης σημασίας και εν πολλοίς άσχετες με το ασφαλιστικό του χαρτοφυλάκιου.

Παρότι δεν είναι ασυνήθιστο για τις ασφαλιστικές εταιρίες να έχουν τοποθετήσεις στο real estate, εντούτοις ένα χιονοδρομικό κέντρο είναι μια μάλλον ασυνήθιστη επιλογή. Πλην όμως, η επένδυση της AIG στο Stowe Mountain «μετρά» πάνω από 70 χρόνια και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940.  Φημολογείται, μάλιστα, ότι ο ιδρυτής της AIG Cornelius Vander Starr αγόρασε το θέρετρο επειδή του άρεσε να το επισκέπτεται, αλλά…βαριόταν να περιμένει στην ουρά για να χρησιμοποιήσει το ένα και μοναδικό ski lift !

Ακόμα και τώρα (ίσως και για συναισθηματικούς λόγους, εν μέρει τουλάχιστον…) η AIG δεν αποκόπτει πλήρως τους δεσμούς της με το Stowe Mountain. Μεταβιβάζει στη Vail Resorts όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το σκι (την διαχείριση των πιστών και των ανελκυστήρων κλπ.), αλλά διατηρεί την κυριότητα του σαλέ Stowe Mountail Lodge, καθώς και παρακείμενης έκτασης που μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά στο μέλλον. Οπως αναφέρει το Bloomberg, το deal με την Vail Resorts ακολουθεί το μοντέλο της AIG να διατηρεί χρηματοοικονομικούς δεσμούς με τα στοιχεία ενεργητικού από τα οποία αποεπενδύει, παραχωρώντας την διαχείρισή τους σε εταιρείες με εξειδικευμένο management.

Η συμφωνία με την Vail ήλθε στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου που ανακοίνωσε η AIG την περασμένη εβδομάδα, που χαρακτηρίστηκαν από ζημίες ύψους 3 δις. δολ. Ο όμιλος βρίσκεται στο μέσο του φιλόδοξου διετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης που υλοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος John Hancock, ο οποίος ευελπιστεί ότι μέσω της πώλησης στοιχείων ενεργητικού που δεν ανήκουν στον «σκληρό πυρήνα» της AIG και της δραστικής περικοπής των δαπανών θα επιτύχει τον στόχο του για επιστροφή κεφαλαίων ύψους 25 δις. δολ. στους μετόχους. Ο Cornelius Vander Starr μάλλον δεν θα έβλεπε με καλό μάτι την πώληση του αγαπημένου του θερέτρου, αλλά οι καιροί αλλάζουν. Τουλάχιστον η μνήμη του στο Stowe Mountain θα μείνει ζωντανή στον διάδρομο σκι που φέρει το όνομά του…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*