Τα φάντασμα της αξιολόγησης και το χειρότερο σεναριο για τις ασφαλιστικές

του Νίκου Σακελλαρίου

«Τρέμουν»  την καθυστέρηση της αξιολόγησης οι ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν θέσεις σε  ελληνικά ομόλογα και καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες.  Ο κίνδυνος από την καθυστέρηση της ελληνικής αξιολόγησης μετατρέπεται σε εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (με παράλληλη υποχώρηση των τιμών των ομολόγων) και στην αύξηση του κινδύνου για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες όπως τουλάχιστον εκτιμούνται στα Solvency II.

Στο χειρότερο σενάριο, εάν εκτιναχθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πάνω από 100 μονάδες βάσεις (περίπου 1% επιπλέον από τα σημερινά επίπεδα) τότε οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν ελληνικά ομόλογα εκτιμάται θα υποστούν απομειώσεις  πάνω από 300 εκατ. ευρώ που για λόγους Solvency II θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα.  Εάν μάλιστα υπάρξει κάποιο νέο ‘κούρεμα’ τότε οι απώλειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την ασφαλιστική αγορά.

Σε ότι αφορά  τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυτές αξιολογούνται  σήμερα 70% της αξίας τους από τα Solvency II. Εάν  επιδεινωθεί το country risk της ελληνικής οικονομίας μέχρι την αξιολόγηση τότε , οι καταθέσεις  θα αξιολογηθούν ακόμη χαμηλότερα δηλαδή ίσως και στο 50% της αξίας τους μέσα στις λογιστικές καταστάσεις.

Η έμμεση επίδραση από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση είναι η μείωση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ασφαλιστική αγορά.  Οι μνήμες είναι νωπές από το 2015 και ΚΑΝΕΙΣ στην ασφαλιστική αγορά δεν θέλει να περάσει τον ίδιο μαρτύριο της σταγόνας.  Αυτό που ουσιαστικά βοηθά τις ασφαλιστικές να διατηρήσουν τις ελπίδες τους είναι το γεγονός ότι  πλέον όλο και περισσότεροι καταναλωτές βλέπουν τα προβλήματα στο Συνταξιοδοτικό – Ασφαλιστικό – Υγεία και αναζητούν λύσεις μέσα από την ιδιωτική ασφάλιση. Το πρόβλημα όμως θα υπάρξει εάν μειωθούν ακόμη περισσότερο τα ρευστά διαθέσιμα των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*