“Καίει” Ασφαλιστικούς Συμβούλους η εγκύκλιος του υπ. Εργασίας

Βαρύς είναι ο λογαριασμός των εισφορών για τους Ασφαλιστικούς Πράκτορες και τους Μεσίτες Ασφαλίσεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου και περιγράφουν οι τελευταίες εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας.

 Πρόκειται για τις δύο κατηγορίες ασφαλιστικών συμβούλων οι οποίοι θα επιβαρυνθούν τα μέγιστα από το νέο καθεστώς εφόσον τα ετήσια – καθαρά εισοδήματά τους από τα μπλοκάκια ξεπερνούν τις 22.000 ευρώ, καθότι σήμερα οι εισφορές των δύο αυτών κατηγοριών διαμεσολαβούντων είναι 4.500 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Έτσι με το νέο καθεστώς για καθαρά ετήσια εισοδήματα 30.000 ευρώ, οι εισφορές θα είναι της τάξης του 8.100 ευρώ, για 40.000 ευρώ 10.800 ευρώ και για 50.000 ευρώ 13.500 ευρώ.

 Βέβαια, για το πρώτο δίμηνο του έτους οι εισφορές θα είναι μειωμένες στο 9,22% από το 27% που θα ισχύει εν συνεχεία, βάσει διορθωτικής εγκυκλίου που εξέδωσε προχθές το υπουργείο.

 Στο μεταξύ, ειδικά φέτος οι διαμεσολαβούντες είναι πιθανό αρχικά να επιβαρυνθούν με μεγαλύτερα ποσά εφόσον τα εισοδήματά τους το 2015 ήταν υψηλότερα του 2016, καθότι οι εισφορές τους θα υπολογιστούν βάσει των προπέρσινων εσόδων τους και όχι των περυσινών, με την προοπτική του συμψηφισμού της όποιας διαφοράς σε δεύτερο χρόνο (πιθανότατα το 2017).

Τέλος, καμία απολύτως επιβάρυνση από το νέο καθεστώς υπολογισμού των εισφορών δεν θα υποστούν οι διαμεσολαβούντες που απασχολούνται σε συστήματα  agency, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται μόνο με μια ασφαλιστική εταιρεία, καθώς και οι συντονιστές ασφαλιστικών συμβούλων, καθότι δεν χρησιμοποιούν μπλοκάκια για την είσπραξη των προμηθειών τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*