Επιστροφή στα κέρδη για την Zurich Insurance

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Στην κερδοφορία επέστρεψε η Zurich Insurance το δ’ τρίμηνο του 2016 καθώς το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υλοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος Mario Grecο φαίνεται να αποδίδει καρπούς.
Η μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ελβετίας εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 685 εκατ. δολαρίων, έναντι ζημίας 424 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015. «Το 2016 ήταν μια θυελλώδης χρονιά», δήλωσε ο κ. Greco σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Το περιβάλλον στις αγορές ήταν δύσκολο. Κάναμε πολλές αλλαγές, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά, κάτι που μας δίνει αισιοδοξία για το 2017 και τις επόμενες χρονιές».
Ο κ. Greco εντείνει τις προσπάθειές του για την περικοπή του κόστους και «βγάζει στο σφυρί» μη στρατηγικές δραστηριότητες της Zurich, καθώς τα μηδενικά-αρνητικά επιτόκια «ροκανίζουν» τα έσοδα από επενδύσεις, ενώ οι κάτω από το μέσο όρο ζημίες από φυσικές καταστροφές συγκράτουν τις τιμές των ασφαλίστρων. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι περιέκοψε το κόστος της κατά 300 εκατ. δολ. εντός του 2016.
Τα καθαρά κέρδη της Zurich Insurance για ολόκληρο το 2016 αυξήθηκαν κατά 74% και διαμορφώθηκαν στα 3,2 δισ. δολάρια. Το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται στα 17 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, στα ίδια επίπεδα με τη χρήση του 2015.
Ο κλάδος γενικών ασφαλειών (η «αχίλλειος πτέρνα» του ομίλου) εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 611 εκατ. δολ. το δ’ τρίμηνο του 2016, έναντι ζημίας 120 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η διεθνής μονάδα επιχειρηματικών ασφαλειών που βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση εδώ και πάνω από ένα χρόνο «δεν έχει ακόμα επιτύχει ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας, με το κέντρο βάρους να παραμένει στην περαιτέρω βελτίωση του χαρτοφυλακίου».
Ο συνδυασμένος δείκτης στον κλάδο γενικών ασφαλειών διαμορφώθηκε στο 98,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016, κάτω από το επίπεδο του 100% που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις που καταβάλει και τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα από ασφάλιστρα. Ο κ. Greco δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τις αγορές φέτος, καθώς «αναμένει περισσότερη στήριξη από αυτές φέτος σε σχέση με το 2016. Εκτιμούμε ότι τα επιτόκια βαθμιαία θα αυξηθούν», είπε μεταξύ άλλων.
Τα λειτουργικά κέρδη της μονάδας ασφαλειών ζωής αυξήθηκαν κατά 4,3% στα 312 εκατ. δολάρια καθώς τα υψηλότερα κέρδη από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Λατινική Αμερική αντιστάθμισαν την υποχώρηση της κερδοφορίας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*