IUMI: Στο μάτι της «τέλειας καταιγίδας» οι ναυτασφαλίσεις

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι πιέσεις στα ασφάλιστρα, η υποχώρηση των κερδών και οι φόβοι για περιορισμό του διεθνούς εμπορίου εγείρουν προβληματισμό για τις προοπτικές του κλάδου

Χρονιά μεγάλων προκλήσεων προμηνύεται το 2017 και για τον κλάδο των ναυτασφαλίσεων, με φόντο τον έντονο ανταγωνισμό και τις πιέσεις στα ασφάλιστρα (που εκδηλώθηκαν κατά την περιοδο ανανέωσης των συμβολαίων), την υποχώρηση των κερδών και τους φόβους για περιορισμό του διεθνούς εμπορίου καθώς δυναμώνουν οι άνεμοι του προστατευτισμού.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Ενώσεως Ναυτασφαλίσεων (International Union of Marine Insurance -IUMI), ο πρόεδρος της ΙUMI Dieter Berg περιέγραψε τον συνδυασμό χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και των ελαττωμένων εμπορικών ροών με τον οξύ ανταγωνισμό από τον κλάδο ασφαλίσεων και τα εναλλακτικά κεφάλαια ως «την τέλεια καταιγίδα» για τις ναυτασφαλίσεις, παρότι άφησε μια πιο αισιόδοξη νότα κάνοντας λόγο για «φως στο βάθος του τούνελ».
Ο Simon Williams, επικεφαλής των τομέων ναυτιλίας και ενέργειας στη Hiscox χαρακτήρισε ως ενθαρρυντική εξέλιξη την επανεκκίνηση μεγάλων ενεργειακών projects επί προεδρίας Τραμπ που είχαν «παγώσει» προηγουμένως, ενώ υπογράμμισε και την επανενεργοποίηση πολλών «πηγαδιών» που εξορύσσουν πετρέλαιο από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ (shale) και παραπέμπουν σε αύξηση της παραγωγής μαύρου χρυσού.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της IUMI, υπάρχει «φως αλλά και σκιες» στον ορίζοντα του κλάδου, καθώς οι ευεργετικές επιπτώσεις της επιτάχυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και του ισχυρού δολαρίου (που τονώνει τις εξαγωγές από Ευρώπη και Ιαπωνία) αντισταθμίζονται εν μέρει από την αύξηση των μέτρων προστατευτισμού ανά τον κόσμο, που δημιουργεί «κρίση» στην παγκοσμιοποίηση, όπως υποστήριξε ο κ. Berg. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι… Από το 2011 οι ρυθμοί αύξησης του διεθνούς εμπορίου παρέμειναν στάσιμοι και τη διετία 2015-2016 επιβραδύνθηκαν. Αυτό είναι κρίσιμο για τις ναυτασφαλίσεις γιατί είμαστε εξαρτημένοι από την πορεία των εξαγωγών και του παγκόσμιου εμπορίου», είπε μεταξύ άλλων. Στην Ευρώπη και ακόμα περισσότερο στις ΗΠΑ, η παγκοσμιοποίηση κατηγορείται για εθνικά οικονομικά προβλήματα, ενώ η IUMI εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την άνοδο του εθνικισμού διεθνώς.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το σύστημα του ελεύθερου εμπορίου είναι σημαντικός πυλώνας για την ευημερία και την ειρηνική συνεργασία μεταξύ των εμπορικών ενώσεων και όλο αυτό τίθεται εν αμφιβόλω… Πολλές πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες κινδυνεύουν και πρέπει να δούμε πώς ΗΠΑ και Βρετανία θα διατηρήσουν την εμπορική τους σχέση. Αυτές οι εξελίξεις που προκαλούν αναστάτωση και η αντίθεση στο παγκόσμιο εμπόριο και την διακρατική ανταλλαγή αγαθών είναι καταστροφική για όλους μας», κατέληξε ο κ. Berg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*