Ασφαλιστικά θέματα έθεσε το Ε.Ε.Α. στον κ. Τ. Πετρόπουλο

Ασφαλιστικά θέματα μικρομεσαίων επιχειρηματιών και  Ελευθέρων Επαγγελματιών έθεσε στον Υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο, αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας που συναντήθηκε μαζί του στις 3 Φεβρουαρίου 2017.

 Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ε.Ε.Α. ήταν ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και συμμετείχαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Λεβετσοβίτης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παναγιώτης Κολλάρος, ο φοροτεχνικός συνεργάτης κ. Παναγιώτης Παντελής και ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ κ. Δημήτρης Γαβαλάκης.

 Ο κ. Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη της αντιπροσωπείας έθεσαν μια σειρά από προβλήματα, κενά, αντιφάσεις και αδικίες που προκαλεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος, κατά την πρώτη εφαρμογή του. Ειδική αναφορά έγινε σε προβλήματα ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών και διαμεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση. Ζήτησαν, δε, να μελετηθούν οι επιπτώσεις και οι εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να βρεθούν, χωρίς να αδικείται κανείς και χωρίς να κινδυνεύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Πολλές από τις ζητούμενες διορθώσεις δεν προκαλούν οικονομική επίπτωση στα Ταμεία.

Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για την επίλυση των ζητημάτων που τίθενται για να εξεταστεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν ενώ για τον τομέα των διαμεσολαβούντων ζήτησε να έχει καταλήξει ο κλάδος σε ενιαίες θέσεις ώστε να μπορεί ο διάλογος να έχει ισχυρή βάση. Τέλος, επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των ασφαλισμένων ευνοήθηκε από τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα, σε αντίθεση με το ανελαστικό σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε, μετά τη συνάντηση, «συγκρατημένα αισιόδοξος» από την προοπτική επίλυσης των κυριότερων προβλημάτων.

 Ειδικές προτάσεις του Ε.Ε.Α. για τους ασφαλισμένους επαγγελματίες

Σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές αλλά ο ασφαλισμένος καταβάλλει κανονικά εισφορές από 1-1-2017 και μετά, να έχει ασφαλιστική ενημερότητα και πλήρη κάλυψη παροχών ασθενείας.

Αν υπάρχουν οφειλές και υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι σήμερα, συμψηφίζονται μέχρι 20.000 ευρώ (κύρια οφειλή + πρόσθετα τέλη).  Αν τα αναδρομικά που πρόκειται να λάβει υπερβαίνουν το ποσό αυτό, να μπορεί να συμψηφίζει και μεγαλύτερο ποσό, μέχρι το συνολικό ύψος των αναδρομικών που δικαιούται να λάβει.

Να μην ακυρώνεται χρόνος ασφάλισης σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, ενώ δεν υπήρχε ασφαλιστέα ιδιότητα.  Στον τελευταίο νόμο υπάρχει μεν αντίστοιχη διάταξη, η οποία δεν εφαρμόζεται.

Ο χρόνος προ εγγραφής να μην εκλαμβάνεται ως πλασματικός, αλλά να θεωρείται πραγματικός χρόνος ασφάλισης, επομένως να μην αφαιρείται από τους λοιπούς πλασματικούς.

Ειδικά ερωτήματα για ελεύθερους επαγγελματίες

Μπλοκάκια: Διευκρινίσεις πως θα μπαίνουν στην ΑΠΔ οι εργαζόμενοι, καθώς και οι αμοιβές διαχειριστών.

Πως ορίζεται η διαρκής απασχόληση για τα μπλοκάκια;

Τι θα γίνει αν μια επιχείρηση καταχωρήσει μπλοκάκια στην ΑΠΔ, και διαπιστωθεί ότι δεν έπρεπε να τα έχει καταχωρήσει; Π.Χ. : Στο τέλος του μήνα έκοψε και σε τρίτο άτομο.

Πως θα υποβάλει κάποιος που δεν απασχολούσε πότε προσωπικό τον μπλοκάκια;

Πως θα υπολογίζονται οι εισφορές όταν κάποιος είναι μισθωτός για το υπουργείο οικονομικών και όχι για το υπουργείο εργασίας;

Θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 46 Ν. 4387 για τον τεκμαρτό υπολογισμό εισφορών βάση δραστηριότητας και κύκλου εργασιών;

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*