Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την εφαρμογή της οδηγίας MIFID ΙΙ

Αρχές του 2018 πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διεργασίες σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας MIFID ΙΙ, με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν εντείνει τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο των νέων κοινοτικών διατάξεων.

Στόχος τους η διαμόρφωση ενός νέου, περισσότερο διαφανούς, θεσμικού πλαισίου δράσης των επενδυτικών διαμεσολαβητών -στους οποίους συγκαταλέγονται και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, όπως και η μεγαλύτερη θωράκιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των επενδυτών.

Απώτερη επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η βελτίωση της λειτουργίας και οργάνωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών, λαμβάνοντας υπόψη και την τραυματική εμπειρία την οποία βίωσε η Ευρωζώνη κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το κρίσιμο για τους επενδυτικούς διαμεσολαβητές είναι ο βαθμός κατά τον οποίο η νέα οδηγία θα επιβαρύνει τα κόστη ενημέρωσης των επενδυτών και διαχείρισης των χαρτοφυλακίων τους.

Σημειώνεται ότι η οδηγία MIFID II συνδέεται άμεσα με την οδηγία Insurance Distribution Directive-IDD που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Φεβρουαρίου του 2016 και αφορούσε στη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων. Για την ενσωμάτωση του σχετικού νομοθετήματος στα εθνικά δίκαια οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν προθεσμία δυο ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*