Αμυντικό τείχος κατά της Intesa Sanpaolo υψώνει η Generali

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τελικώς εκτός από καπνός, υπήρχε και…φωτιά στην φημολογία περί του ενδιαφέροντος της ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo για εξαγορά της Generali, και μάλιστα σε συνεργασία με τους Γερμανούς της Allianz.  Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa (που πυροδότησε ράλι 4% στη μετοχή της Generali τη Δευτέρα…) και γνωστοποιήθηκε ότι η Generali έλαβε δραστικά μέτρα άμυνας, αγοράζοντας μετοχές που αντιστοιχούν στο 3,01% των δικαιωμάτων ψήφου στην Intesa Sanpolo.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, πρόκειται για κίνηση σχεδιασμένη να μπλοκάρει απόπειρα εξαγοράς της Generali από πλευράς της Intesa Sanpaolo, εμποδίζοντας την τράπεζα να “χτίσει” μετοχική θέση στην Generali  μέσω της αγοράς. Και τούτο διότι σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία της Ιταλίας που αποσκοπεί στο να αποθαρρύνει τα σταυροειδή μετοχικά πακέτα (cross-shareholdings) στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ένας χρηματοοικονομικός όμιλος δεν μπορεί να κατέχει μερίδιο άνω του 3% σε άλλο όμιλο, εάν ο δεύτερος έχει ήδη μερίδιο άνω του 3% στον πρώτο. Με άλλα λόγια, η εξαγορά του 3,01% της Intesa από την Gemerali εμποδίζει την Intesa να αποκτήσει θέση στη Generali.

Η Intesa Sanpaolo αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ δεν στάθηκε δυνατό για τους FT να επικοινωνήσουν με εκπρόσωπο της Allianz. Πρόσωπο κοντά στην Generali, όμως, παραδέχθηκε οτι ο ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος αγόρασε τις μετοχές της Intesa για να μπλοκάρει τυχόν προσπάθεια της τράπεζας να αποκτήσει πακέτα μετοχών της Generali από την αγορά. Η Generali θεωρείται ευάλωτη σε εξαγορά μετά την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Mario Greco που μετακόμισε στη Zurich Insurance πριν έναν περίπου χρόνο, σε μια εξέλιξη που πυροδότησε μεγάλη πτώση στη μετοχή της ιταλικής ασφαλιστικής. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η μετοχή της Generali κατέγραφε απώλειες 15% σε ετήσια βάση, οι οποίες πάντως καλύφθηκαν εν πολλοίς στη συνέχεια χάρη στο γενικευμένο ράλι του ιταλικού τραπεζικού κλάδου. Παρόλα αυτά, η Generali υπό τον νέο της διευθύνοντα σύμβουλο Philippe Donnet, Γάλλο προερχόμενο από την ΑΧΑ, θεωρείται υποψήφια για διάσπαση από τους πιθανούς αγοραστές της. Η Allianz θεωρείται εδώ και καιρό υποψήφιος μνηστήρας για τις δραστηριότητες της Generali στη Γαλλία, υποστηρίζουν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, ενώ η Intesa πιθανολογείται ότι θα αποκτούσε τις δρστηριότητες της Generali στην Ιταλία. Ενα τέτοιο σενάριo θεωρείται ότι βγάζει νόημα από στρατηγικής πλευράς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, στις τυχόν διεργασίες πρωτεύοντα ρόλο θα έχει σίγουρα και η ιταλική επενδυτική τράπεζα Mediobanca, η μεγαλύτερη μέτοχος της Generali με ποσοστό 13%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Mediobanca, Alberto Nagel, έχει πει στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένος να μειώσει τη συμμετοχή στη Generali στο 10% σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*