Munich Re, επιγραφή, κτίριο

Munich Re: Ακριβότερες οι φυσικές καταστροφές το 2016

Πολύ ακριβότερα του 2015 κόστισαν το 2016 οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών ομίλων για ζημιές από φυσικές καταστροφές ανά τον κόσμο, επισημαίνει η Munich Re.

Σύμφωνα με στοιχεία της, κατά την περυσινή χρονιά ο κλάδος κατάβαλλε σε ασφαλισμένους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) το ποσό των περίπου 50 δισ. δολαρίων, όταν το 2015 το αντίστοιχο ποσό ήταν της τάξης των 27 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει ο γερμανικός αντασφαλιστικός όμιλος, το 2016 οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε 175 δισ. δολάρια. Πρόκειται ουσιαστικά για τη χειρότερη καταγραφή από το 2012 όταν οι ζημιές είχαν ξεπεράσει τα 180 δισ. ευρώ.

Πάντα κατά τη Μunich Re, οι περισσότερες καταστροφές καταγράφηκαν από τους σεισμούς στην Ιαπωνία και τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα, ωστόσο, όμως, από το σύνολο των ζημιών περί τα 125 δισ. δολάρια δεν είχαν ασφαλιστικό κάλυμμα, ποσό το οποίο χαρακτηρίζεται από τον αντασφαλιστικό όμιλο ως ανησυχητικό, καθότι υψηλό.

Από τις φυσικές καταστροφές του 2016 οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν:

–      Στη νήσο Κιούσου της Νότιας Ιαπωνίας που επλήγη από δύο ισχυρότατους σεισμούς (ζημίες 30 δισ. δολαρίων με κάλυμμα μόνο για τα 6 δισ. δολάρια)

–      Στην Κίνα όπου οι πλημμύρες δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην οικονομία και την τοπική κοινωνία (ζημιές 20 δισ. δολαρίων με κάλυψη μόνο για 300 εκατ. δολάρια).

–      Στην Καραϊβική και τις νοτιανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες σαρώθηκαν από τον τυφώνα Μάθιου (ζημιές 10,2 δισ. δολαρίων, με 3,8 δισ. δολάρια ασφαλιστική κάλυψη)

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το 2016 οι οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών ανά τον κόσμο ήταν αυξημένες κατά 66%, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ήταν αισθητά μειωμένο.

Ειδικότερα, πέρυσι, 8.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, ενώ το 2015 οι ανθρώπινες απώλειες είχαν φθάσει τις 25.400.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*