Γ. Ξηρογιαννόπουλος: Οι πελάτες πιέζουν για εκπτώσεις, οι ασφαλιστικές αντιδρούν

Στην τελική ευθεία για να κλείσει τον κύκλο των ανανεώσεων στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους, βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά, μετρώντας λιγότερες απώλειες σε έσοδα και ασφαλιζόμενα κεφάλαια έναντι προηγουμένων ετών.

 Όπως δηλώνει στο IW o κ. Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ξηρογιαννόπουλος ΙΚΕ και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΜΑ, οι πελάτες εξακολουθούν να πιέζουν για εκπτώσεις στα ασφάλιστρα, όμως οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιδρούν προκειμένου να κρατήσουν τα τιμολόγιά τους όσο είναι μέσα στον κίνδυνο, ενώ εφόσον πρόκειται για νέο πελάτη τότε παρουσιάζονται πιο ελαστικές στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Φέτος, σε μέσα επίπεδα, οι εκπτώσεις που γίνονται στα ασφάλιστρα περιορίζονται στο 3 με 5%, ενώ ελάχιστες είναι και οι περικοπές στις επιλεγόμενες καλύψεις, καθώς και στο ύψος των κεφαλαίων για τα οποία επιθυμούν οι εταιρείες να είναι ασφαλισμένες.

Όπως εξηγεί ο κ. Ξηρογιαννόπουλος, τα ασφάλιστρα έχουν ήδη διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της πολυετούς ύφεσης και των πιέσεων που ασκήθηκαν από τους ασφαλισμένους όλα αυτά τα χρόνια για γενναίες εκπτώσεις. Παράλληλα, στην αγορά έμειναν βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες αντιλαμβάνονται τη σημασία της ασφάλισης και στρατηγικά επενδύουν σε αυτή, με αποτέλεσμα αφενός να διατηρούν υψηλά τον πήχη των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων και των καλύψεων, αφετέρου να δέχονται αγόγγυστα και το κόστος της ασφάλισης.

 Στο μεταξύ, ένα άλλο στοιχείο το οποίο διαφοροποιεί φέτος την αγορά είναι ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους τα συμβόλαια ανανεώνονται μέσα στο Δεκέμβριο. Οι ασφαλιζόμενοι επιχειρηματίες δεν θέλουν πλέον να επιμερίζουν λογιστικά σε δύο έτη το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και για το λόγο αυτό ζητούν οι ανανεώσεις να γίνονται μέσα στο Δεκέμβριο έχοντας ως αφετηρία την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

 Αυτό ωστόσο πιέζει τους μεσίτες ασφαλίσεων, καθότι από τη μια υποχρεούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να διαχειριστούν τον κύριο όγκο των πελατών τους, από την άλλη καλούνται να διαπραγματευθούν συμβάσεις οι οποίες απαιτούν προσοχή καθότι αφενός είναι πολύπλοκές, αφετέρου κάθε μια διαφοροποιείται βάσει των αναγκών που έχει κάθε ασφαλισμένος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*