Ποιες είναι οι προβλέψεις του 2017 για τα κυριότερα συναλλαγματικά ζεύγη

Tου John Hardy, επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank

– EURUSD

1,00. Το EURUSD είναι πιθανό να υποχωρήσει σε τιμές κάτω της ισοδυναμίας στις αρχές του 2017, καθώς η αγορά αρχίζει τελικά να προεξοφλεί μια πιο επιθετική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παραμένει σε ρυθμούς ποσοτικής χαλάρωσης και την Ευρώπη να αντιμετωπίζει έντονη πολιτική αβεβαιότητα στον απόηχο του ιταλικού δημοψηφίσματος και ενόψει των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Η Ευρώπη μάλλον θα καταφέρει να επιβιώσει προχωρώντας σε εκτεταμένες μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να αποφύγει τον πραγματικό κίνδυνο διάλυσης. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα προκύψουν μόνο εξαιτίας μιας κρίσης, η οποία θα έχει κοινή αφετηρία με τον λαϊκισμό που οδήγησε στο Brexit και στην εκλογή του Τραμπ ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του 2017, όμως, οι ελπίδες για την αμερικανική οικονομία αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες και το EUR αρχίζει να ανακάμπτει από τα επίπεδα τιμής κάτω του 1,00.

– EURCHF

1,10. Δεν αναμένουμε ιδιαίτερα δραματικές εξελίξεις στο EURCHF, παρά την αναμενόμενη πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη που επισημάνθηκε κατά τον σχολιασμό του EURUSD. Και αυτό γιατί η διαπραγμάτευση του φράγκου πραγματοποιείται ήδη με πολύ υψηλό αντίτιμο έναντι του ευρώ. Και με τα επιτόκια να κινούνται ανοδικά το επόμενο έτος, οι επενδυτές δεν θα θέλουν να έχουν στην κατοχή τους ένα νόμισμα με τόσο αρνητική απόδοση όπως το φράγκο. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο ανατίμησης λόγω της αναζήτησης ασφαλών καταφυγίων. Παρ’ όλα αυτά, το EURCHF ενδέχεται να υποχωρήσει προς το 1,0500 ή ελαφρώς χαμηλότερα, παρά την παρέμβαση της SNB στις αρχές του έτους, περίοδο κατά την οποία οι συνθήκες για την Ευρώπη είναι οι πλέον δύσκολες και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ συνεχίζεται κανονικά. Τελικά, ωστόσο, η επιβράδυνση των αγορών κεφαλαίων από την ΕΚΤ το β’ τρίμηνο, σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα προβλήματά της κάποια στιγμή το β’ τρίμηνο, είναι πιθανό να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις για το ευρώ συνολικά.

– EURRUB

75,0. Στο κλείσιμο του 2016, το ρούβλι είναι σαφώς υπερτιμημένο, διαπραγματευόμενο σε πολύ υψηλότερες τιμές από ό,τι θα έπρεπε λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου απέχουν πολύ από τα επίπεδα που απαιτούνται προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά της Ρωσίας. Το ρούβλι πήρε μια ανάσα από το ράλι στις τιμές άλλων εμπορευμάτων λόγω της μείωσης υπερδυναμικότητας της Κίνας – ωστόσο αυτό είναι, τουλάχιστον εν μέρει, κερδοσκοπικής φύσεως και δεν θα οδηγήσει σε κάποια αξιοσημείωτη ανάκαμψη τα μεγέθη των εξαγωγών. Υπάρχει η πιθανότητα το ρούβλι να αποδειχθεί πιο αδύναμο ακόμα και από τις προβλέψεις μας. Τον επόμενο χρόνο δεν περιμένουμε κάποιο σημαντικό ράλι του πετρελαίου πάνω από το εύρος τιμών που καθιερώθηκε το 2016, αφού είναι απίθανο οι παραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ να καταφέρουν να διατηρήσουν την απαιτούμενη πειθαρχία όσον αφορά την παραγωγή ώστε να υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη άνοδος των τιμών.

– EURGBP

0,7800. Οι κίνδυνοι από το Brexit έχουν ήδη αποτιμηθεί με το παραπάνω και πιστεύουμε ότι η στερλίνα έχει μάλλον καταγράψει ένα υπέρ του δέοντος χαμηλό το 2016. Είναι πιθανό να υπάρξουν κάποια υπολείμματα αβεβαιότητας στις αρχές του 2017, ωστόσο λογικά η στερλίνα θα ανακάμψει στη συνέχεια του έτους. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ο υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος για τις γαλλικές εκλογές της άνοιξης, Φρανσουά Φιγιόν, είναι αγγλόφιλος και έχει ήδη διατυπώσει την επιθυμία για μια γρήγορη και ρεαλιστική επίλυση του Brexit. Έχει επίσης εκφράσει ξεκάθαρα την απέχθειά του για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει λάβει εχθρική στάση στην υπόθεση του Brexit. Η αδυναμία της στερλίνας οφείλεται εν μέρει σε διαρθρωτικές αιτίες όπως το δίδυμο έλλειμμα, ωστόσο ο κύριος λόγος είναι οι φόβοι ότι το Brexit θα οδηγήσει στην απομόνωση της Βρετανίας, γεγονός που θα φέρει καίριο πλήγμα στο πετράδι του στέμματος: τον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*