Ισότιμη συμμετοχή κράτους-ιδιωτικών φορέων στη δημιουργία νέου συνταξιοδοτικού συστήματος

Του Νίκου Σακελλαρίου

Να αναζητηθούν λύσεις στο Συνταξιοδοτικό ακολουθώντας τα υπάρχοντα συστήματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης που έχουν οι προηγμένες χώρες στη Δυτ. Ευρώπη, γιατί το υπάρχον σύστημα -κάτω από τις δεδομένες φορολογικές, επιχειρηματικές και ασφαλιστικές μεταβολές- δεν θα μπορεί να εγγυηθεί βιώσιμες συντάξεις τα επόμενα χρόνια, ήταν η ουσία των τοποθετήσεων στο συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος που διεξήχθη χθες παρουσία όχι μόνο αναλογιστών, οικονομικών συμβούλων και ανώτερων στελεχών από την ασφαλιστική αγορά, αλλά και πολιτικών που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα. Εντύπωσε προκάλεσε η απουσία στελεχών της κυβέρνησης, που εκλήφθη ως απόρριψη κάθε επικοινωνίας για τεχνοκρατική προσέγγιση.

To Ασφαλιστικό αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και πρέπει να υπάρξει άμεση λύση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος Πάνος Δημητρίου (CEO της Generali Hellas). «Το σημερινό σύστημα, που βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες λόγω της αλλαγής των σημερινών εργασιακών και δημογραφικών δεδομένων, και η λύση του Συνταξιοδοτικού πρέπει να βγει από το κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης» , τόνισε ο κ. Δημητρίου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στον χαιρετισμό του πρότεινε το άνοιγμα διαλόγου μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για την δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου για παροχή επικουρικών συντάξεων. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη επαναρύθμισης των εργασιακών σχέσεων προκειμένου να προκύψουν συνταξιοδοτικά σχήματα που θα είναι βιώσιμα και τόνισε ότι η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή είναι υπεύθυνες για τα ελλείμματα των Ταμείων.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος αναφέρθηκε στην στρατηγική αξιοποίηση του συστήματος των 3 πυλώνων, με τον α΄πυλώνα να αφορά την κρατική χρηματοδότηση, τον β’ πυλώνα τα επαγγελματικά ταμεία για επικουρική σύνταξη και τον γ’ πυλώνα τα συστήματα της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσα από σοβαρές μελέτες και ποσοτικές αναλύσεις.

Εξετάζοντας τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς, ο Παναγιώτης Ζαμπέλης (CEO ΑΟΝ Hewitt) προέβλεψε ότι οι συντάξεις θα μειωθούν και άλλο, ο Γιώργος Ραουνάς (Γεν. Διευθυντής της KPMG) αναφέρθηκε στα συνταξιοδοτικά μοντέλα που υπάρχουν σε Ολλανδία, Φιλανδία και Βρετανία, ο Βασίλης Αγγέλου (CEO Lux Actuaries) παρέθεσε στατιστικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τις συνταξιοδοτικές ανάγκες στην Ευρώπη, ο Αλέξανδρος Ζυμπίδης (Prudential) τόνισε την ανάγκη μιας ισορροπημένης συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ο Νικόλαος Χοστελίδης (PwC) αναφέρθηκε στη διαμόρφωση των συνθηκών, ενώ η Μαριάννα Ανυφαντή (Sany Consulting) επεσήμανε τους τρόπους χρηματοδότησης των Ταμείων στο εξωτερικό μέσα από επενδύσεις μακράς πνοής, κυρίως σε έργα υποδομών.

O τέως Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φράγκος μίλησε για την αρχιτεκτονική του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο Πλάτων Τήνιος και ο Γ. Συμεωνίδης παρουσίασαν την εναλλακτική πρόταση για τη λύση του Συνταξιοδοτικού, που είναι η ισότιμη συμμετοχή υπό αυστηρή εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση και στο Συνταξιοδοτικό έκανε ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*