Τα ετησίως ανανεούμενα συμπίεσαν την κατά κεφαλήν δαπάνη ασφαλίστρων

Πτωτικά εξελίσσεται για έκτο συνεχές 12μηνο η κατά κεφαλήν δαπάνη ασφαλίστρων στην Ελλάδα, με το 2015, χρονιά κατά την οποία η ασφαλιστική αγορά κατέγραψε και νέες απώλειες ασφαλίστρων (-6,1%) να καταγράφεται μείωση της σχετικού δείκτη στα 343 ευρώ ανά κάτοικο από 487 ευρώ ανά κάτοικο που ήταν το 2009, οπότε είχε καταγραφεί και η υψηλότερη τιμή του δείκτη. Σημειώνεται ότι το 2000 ο δείκτης των συνολικών κατά κεφαλήν ασφαλίστρων αντιστοιχούσε σε 253 ευρώ.

 Στις ασφαλίσεις Ζωής ο αντίστοιχος δείκτης των κατά κεφαλήν εγγεγραμμένων ασφαλίστρων και δικαιωμάτων ασφαλίστρων επίσης βαίνει μειούμενος από το 2009, με εξαίρεση μόνο το 2014. Ειδικότερα, κατά το 2015 ο δείκτης στις ασφαλίσεις Ζωής περιορίσθηκε στα 166 ευρώ ανά κάτοικο από 172 ευρώ που το 2014. Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, οι πολλές ακυρώσεις συμβολαίων λόγω της κρίσης (μειώσεις μισθών και συντάξεων και υψηλή φορολόγηση φυσικών και νομικών πρόσωπων) περιόρισαν την παραγωγή της σχετικής αγοράς, ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη πιέσθηκε και από την τάση που καταγράφηκε στον κλάδο με τις αντικαταστάσεις ισόβιων προγραμμάτων υψηλού κόστους, από προϊόντα ετησίως ανανεούμενα μικρότερου ασφαλίστρου.

 Αντίστοιχες απώλειες καταγράφηκαν και στις ασφαλίσεις Ζημιών όπου δείκτης των κατά κεφαλήν εγγεγραμμένων ασφαλίστρων και δικαιωμάτων ασφαλίστρων μειώθηκε στα 177 ευρώ πέρυσι έναντι 191 ευρώ που ήταν η σχετική δαπάνη ανά κάτοικο το 2014. Στις Γενικές ασφαλίσεις η μέση δαπάνη μειώθηκε λόγω των πολλών ακυρώσεων στον κλάδο Πυρός και των συνεχιζόμενων μειώσεων στα ασφάλιστρα, αλλά και του πολέμου τιμών που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στις ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης Οχημάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*