Πρόγραμμα «Υγεία για όλους» από το ΕΚΠΑ

Υπό την Αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) τίθεται το 5ετές Πρόγραμμα «Υγεία για όλους», το οποίο σε διασύνδεση με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές αποσκοπεί στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε άπορους/ανασφάλιστους, παιδιά προσφύγων, ρομά, κατοίκους ορεινής Θράκης (Πομάκους) που αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Η ιατρική παρέμβαση αποσκοπεί στον εμβολιασμό των παιδιών, καθώς και στο γυναικολογικό, παθολογικό, οδοντιατρικό και καρδιολογικό έλεγχο μεταξύ άλλων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντικά περισσότεροι από 100 γιατροί –πανεπιστημιακοί και του ΕΣΥ– και 40 φορείς.

ygeiagiaolousΗ πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Ιούλιο στους εργάτες γης της Μανωλάδας (εδώ), ενώ από αυτό το μήνα το πρόγραμμα ξεκινάει να εφαρμόζεται κανονικά από την Αττική. Το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου κλιμάκιο υγειονομικών με κινητή γυναικολογική μονάδα με ενσωματωμένο μαστογράφο θα επισκεφθεί το 4ο διαμέρισμα της Αθήνας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν παιδιατρικές, ορθοπεδικές και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις.

Επόμενος σταθμός του Προγράμματος «Υγεία για όλους» είναι η Χαλκίδα. Ακολουθούν διάφοροι σταθμοί στην Ήπειρο, μετά τα Μέγαρα, ο Ασπρόπυργος, ο Δήμος Φιλής, κ.ο.κ.

Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα θα διατίθενται από τη Δευτέρα 14/11 στον ακόλουθο σύνδεσμο ygeiagiaolous.org.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO Chair για την εφηβική ιατρική και υγεία, κι έχει την υποστήριξη των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, του Κεντρικού Συμβολυλίου Υγείας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του Δήμου Αθηναίων και πλήθους επιστημονικών φορέων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*