Περικοπές για να σε «πιάνει η καρδιά» σου

Μεγάλες στρεβλώσεις αλλά και αδυναμία αναγραφής σημαντικών εξετάσεων για την πάθηση του ασθενούς, καταγγέλλει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), εξαιτίας των νέων κανόνων που τέθηκαν σε εφαρμογή στο σύστημα της Η/Σ (εδώ).

Η εφαρμογή ειδικότερα της συνταγογράφησης εξετάσεων με μέσο όρο ανά παραπεμπτικό ανάλογα με το ICD-10 και την ειδικότητα, υποχρεώνει τους καρδιολόγους να καταχωρούν μόνιμα το triplex καρδιάς ως εξαίρεση, γεγονός το οποίο ενδέχεται να τους καταστήσει υπόλογους σε περίπτωση ελέγχου.

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ Φώτης Πατσουράκος αναφέρει σχετικά: «Στο μέσο όρο παραπεμπτικού λαμβάνονται υπόψη συνολικά οι εξετάσεις που γράφονται για τη συγκεκριμένη πάθηση (ICD-10) από την ειδικότητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για βιοχημικές – αιματολογικές εξετάσεις ή απεικονιστικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος των παραπεμπτικών να είναι πολύ χαμηλός και έτσι να υπάρχει μόνιμα αδυναμία αναγραφής triplex καρδιάς, αφού αν αναγραφούν π.χ. βιοχημικές εξετάσεις αξίας 20 € και triplex καρδιάς αξίας 70 € ο μέσος όρος θα είναι 45 € και άρα ουδέποτε θα μπορεί να αναγράφει triplex καρδιάς».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος παραπεμπτικού για την ειδικότητα της καρδιολογίας με διάγνωση βαλβιδοπάθεια μιτροειδούς (ICD-10 I.05) είναι 52,76 €. Αντίστοιχα, για περικαρδίτιδα (I.30) είναι 34,58€, για πολυβαλβιδοπάθειες (I.08) 46,38 € και για προσθετική βαλβίδα (Ζ.95) είναι 29,30 €. «Για όλες αυτές τις παθήσεις το έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα είναι απαραίτητο περιοδικά και μοναδικό. Με τη χρήση όμως του μέσου όρου υπάρχει πάντα υπέρβαση του 20% στις συγκεκριμένες παθήσεις και άρα αδυναμία αναγραφής του έγχρωμου υπερηχοκαρδιογραφήματος» λέει ο κ. Πατσουράκος.

Σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, προς διευκόλυνση των γιατρών και για να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγείας των ασθενών θα πρέπει να διαχωριστούν τα παραπεμπτικά για βιοχημικές – ορμονολογικές – αιματολογικές εξετάσεις από τα παραπεμπτικά που αφορούν απεικονιστικές εξετάσεις. Άλλωστε, ανάλογο πρόβλημα συναντάται και σε άλλες ειδικότητες και παθήσεις.

Το θέμα αναδεικνύει με επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), τονίζοντας ότι από τη γραφειοκρατία και την αδυναμία αναγραφής των εξετάσεων, διακυβεύεται η υγεία των ασθενών. Σημειώνει, ταυτόχρονα, πως θα είναι αρωγός των γιατρών-μελών του, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε συνέπεια από την εφαρμογή των προαναφερόμενων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*