Generali: 3,6 δισ. τα λειτουργικά κέρδη στο εννεάμηνο

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αύξηση 7,3% σημείωσαν αύξηση στο γ’ τρίμηνο του έτους τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) της Generali, με την κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας  (και τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης) να αποδίδει την βελτίωση στον κλάδο ασφαλειών ζωής και τις καλές επιδόσεις του κλάδου διαχείρισης ενεργητικού.

Για το εννεάμηνο του 2016 τα λειτουργικά κέρδη της Generali διαμορφώθηκαν στα 3,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,6%, με την εταιρεία να τονίζει ωστόσο ότι η τάση ανάκαμψης αντανακλάται στην αυξητική τάση των αποτελεσμάτων  την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου. Τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στο 1,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,9% σε ετήσια βάση, καταγράφονας όμως αύξηση 6,4% την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης φερεγγυότητας κατά Solvency II διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 188%, αμετάβλητος σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.  O συνδυασμένος δείκτης στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στο 92,4%, με οριακή βελτίωση 0,2% σε ετήσια βάση. Τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα 52,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, μειωμένα κατά 2,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.  Τα ασφάλιστρα στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ στον κλάδο ζωής κατεγράφη μείωση 4,5%, την οποία η Generali απέδωσε σε μια “αυξανόμενα πειθαρχημένη προσέγγιση”

 Η Generali επεσήμανε ότι τα αποτελέσματά της επετεύχθηκαν σε ένα χρηματοοικονομικό περιβάλλον με βασικό χαρακτηριστικό τα χαμηλά επιτόκια, υπογραμμίζοντας τον σχεδιασμό της νέας διοίκησης υπό τον Philippe Donnet (που ανέλαβε τε ηνία του ομίλου το καλοκαίρι) για διασφάλιση της μελλοντικής κερδοφορίας. “Τα αποτελέσματα εννεαμήνου επιβεβαιώνουν την ευρωστία του επιχειρηματικού μοντέλου της Generali”, σχολίασε ο οικονομικός διευθυντής Alberto Minali. “Στην πραγματικότητα, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, η Generali συνέχισε την πειθαρχημένη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ζωής, με στόχο να διασφαλίσει την ποιότητα και την κερδοφορία του”.

“Στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν, κάτι που μας επιτρέπει να σημειώσουμε πρόοδο σε έναν κλάδο με εξαιρετικά επίπεδα κερδοφορίας. Εξαιτίας της ποιότητας των εσόδων αυτών, κατεγράφη βελετίωση του λειτουργικού αποτελέσματος και των καθαρών κερδών το γ’ τρίμηνο/. Και τούτο παρά την κάμψη των επενδυτικών αποτελεσμάτων, εξαιτίας του σχεδιασμού για χαμηλότερα εγγεγραμμένα κέρδη, την μεταβλητότητα στις αγορές και τα επίμονα χαμηλά επιτόκια. Η ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων -που αντανακλά την επιβράδυνση που κατεγράφη στο δ’ τρίμηνο του 2015- θα είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους που έχουν τεθεί για το τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Η ευρωστία των αποτελεσμάτων επιβεβαιώνεται επίσης από την κεφαλαιακή θέση του ομίλου, που παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα παρά το γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον”, κατέληξε ο κ. Minali.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*