Γκάφα Πολάκη με τις τιμές της μαστογραφίας

Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Τσάμπα μάγκας – όπως το συνηθίζει άλλωστε – εμφανίζεται ο Παύλος Πολάκης με την τελευταία του απόφαση να λάβουν τιμή περίπου 80 διαγνωστικές εξετάσεις. Διότι οι εξετάσεις πήραν τιμή και πρέπει να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά επιπλέον χρήματα δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως και άλλη μία μεγάλη γκάφα…

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο γιατί δεν το έχει πάρει χαμπάρι κανείς. Ο κ. Πολάκης και η κυβέρνηση διαφημίζουν ότι ανάμεσα στις εξετάσεις αυτές είναι και η ψηφιακή μαστογραφία. Και λένε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει την εξέταση, ανακουφίζοντας χιλιάδες Ελληνίδες.

Φαίνεται όμως ότι οι φωστήρες σύμβουλοι του κ. Πολάκη είναι τόσο άσχετοι, που μπέρδεψαν τα μπούτια τους και μαζί τις ονομασίες των εξετάσεων. Όσο και αν έψαξα, στον κατάλογο δεν βρήκα τον όρο μαστογραφία ή mammography. Υπάρχουν δύο εξετάσεις με τις ονομασίες: DR και CR.

Η DR είναι τα αρχικά των όρων Digital Radiography και αφορά την Ψηφιακή Ακτινογραφία, η εξέταση που πραγματοποιείται σε σύγχρονο, ψηφιακό ακτινολογικό σύστημα. Από την άλλη, η CR είναι η Ψηφιοποιημένη Ακτινογραφία (Computed Radiography), η εξέταση που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ακτινολογικής κασέτας, που ψηφιοποιείται σε ειδικό scanner.

Και οι δύο αυτές εξετάσεις είναι ακτινογραφίες και δεν αφορούν την εξέταση της μαστογραφίας. Αν μιλούσαμε για ψηφιακή μαστογραφία, τότε ο ορθός όρος θα έπρεπε να είναι DM (Digital Mammography) και αντίστοιχα CM (Computed Mammography).

Η γκάφα ολκής λοιπόν του κ. Πολάκη είναι ότι έδωσαν τιμές 30 και 35 ευρώ στην ψηφιοποιημένη και στην ψηφιακή ακτινογραφία. Όταν μέχρι πρότινος η τιμή τους ήταν μόλις 3 ευρώ! Μάλιστα, γι’ αυτό δεν υπήρχε και κίνητρο σε πολλά διαγνωστικά κέντρα και ακτινολογικά εργαστήρια και πρακτικά οι ασθενείς αναγκάζονταν να πληρώσουν ιδιωτικά περίπου 20 ευρώ.

Είναι προφανές ότι αν δεν διορθώσουν άμεσα το πρόβλημα θα τιναχτεί η μπάνκα στον αέρα. Διότι σε ετήσια βάση οι ακτινογραφίες που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν το 1,5 εκατ. εξετάσεις!!!

Η γκάφα έχει και άλλες παρενέργειες. Π.χ. γεννάται το ερώτημα: Τι θα γίνει με τις εξετάσεις face και profile; Θα χρεώνονται ξεχωριστά; Αν χρεώνονται ξεχωριστά, τότε το κόστος ανά ασθενή θα εκτινάσσεται στα 60 – 70 ευρώ. Και η συμμετοχή των ασθενών θα φθάνει 9-10 ευρώ !

Μα θα μου πει κανείς: Εντάξει είναι προφανές ότι έγινε λάθος. Θα διορθωθεί και θα αποκατασταθεί η ομαλότητα. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Ακόμη και αν πράγματι έγινε λάθος και ο κ. Πολάκης εννοούσε την ψηφιακή και την ψηφιοποιημένη μαστογραφία, πάλι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση.

Ένας ψηφιακός μαστογράφος κοστίζει περίπου 230.000 – 380.000€, ενώ ένας αναλογικός περίπου 35.000 – 75.000€. Αντίστοιχα ένας ψηφιοποιητής εικόνας στοιχίζει περίπου 13.000 – 18.000€. Οπότε γεννάται το ερώτημα: Με ποια λογική η διαφορά της τιμής ανάμεσα στις δύο εξετάσεις είναι μόλις 5 ευρώ;

Πρακτικά, η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα, τα ακτινολογικά εργαστήρια και τις κλινικές που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί και δεν έχουν κάνει επενδύσεις στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία. Αντί για λόγους ποιότητας της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, μέσω της τιμολόγησης να δώσει κίνητρα στους παρόχους να επενδύσουν σε νέα μηχανήματα, τα οποία κατά τεκμήριο προσφέρουν αφενός μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση και αφετέρου λιγότερη ιοντίζουσα ακτινοβολία προς τους ασθενείς και το προσωπικό.

Ας έλθω τώρα σε αυτό με το οποίο ξεκίνησα στην αρχή. Η απόφαση αυτή (ΦΕΚ Β’ 3458/26-10-2016) αποτελεί μνημείο φθηνού, αριστερού λαϊκισμού. Διότι τιμολογεί εξετάσεις και λέει στους πολίτες ότι εφεξής δεν θα πληρώνετε από την τσέπη σας, αλλά δεν έχει εγκρίνει πρόσθετα κονδύλια. Γι’ αυτό είπα από την αρχή ότι είναι τσάμπα μάγκας ο Πολάκης.

Όσον αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις, υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός στον ΕΟΠΥΥ ύψους 302 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, οι πραγματοποιηθείσες εξετάσεις είναι άνω των 500 εκατ. και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με την νέα απόφαση το ποσό αυτό θα εκτιναχτεί κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι πάροχοι θα παρέχουν εξετάσεις αξίας 600 εκατ. ευρώ, αλλά θα εισπράξουν μόνο τα μισά!

Η απόφαση του κ. Πολάκη θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τον κλάδο. Διότι αν υπάρχει κάτι που τον κρατούσε όρθιο είναι ότι για αυτές τις εξετάσεις εισέπρατταν ζεστό χρήμα από τους πολίτες-ασθενείς. Έτσι, άντεχαν τις εκπτώσεις και επιστροφές (rebates & clawback) που για τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα έφθαναν το 60%.

Βέβαια, οι πιο καχύποπτοι λένε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει. Και πώς σκοπός της είναι ακριβώς να τσακίσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας για να εγκαθιδρύσει ένα κρατικό σύστημα υγείας. Αν πράγματι είναι τόσο ιδεοληπτικά ηλίθιοι, τότε το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι σκάβουν το λάκκο τους. Και θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος!

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στρουθοκαμηλικά στην απόφασή της, θα της γυρίσει μπούμεραγκ. Διότι επειδή προφανώς οι γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα και οι κλινικές θα επιδιώξουν να επιβιώσουν. Είτε θα διακόψουν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, είτε θα την διατηρήσουν αλλά θα βρουν τρόπο να εισπράττουν ιδιωτικά χρήματα από τους ίδιους τους ασθενείς για όλες τις εξετάσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*