Εκδηλώσεις διαμεσολαβούντων σε ολόκληρη την Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου

Την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους έναντι των αθέμιτων τραπεζικών πρακτικών στις πωλήσεις ασφαλιστικών συμβολαίων διατράνωσαν σε 20 πόλεις στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι του κλάδου των διαμεσολαβούντων.

Μεσίτες μαζί με πράκτορες τονίζουν ότι οι τράπεζες συχνά ακολουθούν παράτυπες πρακτικές πωλήσεων συμβολαίων από υπαλλήλους που δεν έχουν τη νόμιμη πιστοποίηση ή εκπαίδευση. Το γεγονός ότι οι τράπεζες δεσμεύουν τους δανειολήπτες ή ευρύτερα τους πελάτες τους να επιλέξουν τη συγκεκριμένη ασφάλιση που αυτοί προωθούν μέσα από τα καταστήματά τους συνιστά αθέμιτη και παράτυπη πρακτική.

Ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ Δ. Γαβαλάκης, μιλώντας στο IW από την πλατεία Κοραή στην Αθήνα, δήλωσε σχετικά: «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τις τράπεζες να γίνουν δίκτυα πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων, αλλά πρέπει όλοι να ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες απέναντι στον νόμο και στην εποπτική αρχή. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν ως στόχο να συνειδητοποιήσουν οι καταναλωτές-ασφαλισμένοι τα δικαιώματά τους απέναντι στις τράπεζες και να διεκδικήσουν να έχουν την καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη μέσα από τους διαμεσολαβούντες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ Γ. Καραβίας τόνισε ότι η ζημιά που γίνεται τόσο στους επαγγελματίες της διαμεσολάβησης από τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών όσο και στους ίδιους τους καταναλωτές-ασφαλισμένους είναι μεγάλη και φθείρει την ιδέα της ασφάλισης και της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστή και προϊόντος.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ και μεσίτης Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου με την παρουσία του έδωσε τη συμπαράστασή του στις διαμαρτυρίες, υπογραμμίζοντας ότι, πέρα από τις πρακτικές των τραπεζών, ο κλάδος της διαμεσολάβησης πρέπει να προστατευθεί και από τις τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις βγάζουν εκτός αγοράς επαγγελματίες.

«Η ασφάλιση της περιουσίας σου, της επιχείρησής σου ή της υγείας σου είναι μια πολύ σημαντική και δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί εξειδικευμένη συμβουλή και πρέπει να δίνεται μόνο από τον ανάλογο επαγγελματία» αναφέρει η ΕΑΔΕ στο ενημερωτικό έντυπο που μοίρασε στους καταναλωτές.

Η Ένωση προσθέτει ότι τα τραπεζικά ιδρύματα δεν δικαιούνται να προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση άλλης αναγκαίας τραπεζικής συναλλαγής. Αν η δανειακή σύμβαση επιβάλλει ασφάλιση, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να αναζητήσει όποια ασφαλιστική εταιρεία επιθυμεί μέσω όποιου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή επιλέξει, αναζητώντας προς το συμφέρον του τις καλύτερες καλύψεις με την καλύτερη δυνατή τιμή. Επιπλέον, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απορρίπτουν τα ασφαλιστήρια που τους παραδίδει ο καταναλωτής ούτε και να χρεώνουν έξοδα για τη μελέτη τους, όπως καταχρηστικά κάνουν.

Η ΕΑΔΕ καλεί, τέλος, τους καταναλωτές να καταγγείλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κάθε αθέμιτη και πιεστική πρακτική.

Δείτε περισσότερα στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα (φωτ. Έλενα Ερμείδου):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*