Fitch: Οι πρόσφατοι σεισμοί δεν έπληξαν τις ιταλικές ασφαλιστικές

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σχεδόν ανεπηρέαστες θα μείνουν οι ιταλικές ασφαλιστικές εταιρείες από τους σεισμούς που έπληξαν πρόσφατα την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Ratings. Ο σεισμός μεγέθους 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ που κατεγράφη στις 30 Οκτωβρίου ήταν ο ισχυρότερος που έχει χτυπήσει τη χώρα εδώ και πάνω από 30 χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της AIR Worldwide. Ακολουθήθηκε δε από 7 μετασεισμούς, μεγέθους 4 Ρίχτερ και πάνω.

O οίκος αξιολόγησης παρατηρεί ότι η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη σεισμόπληκτη περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών θα καλυφθεί από κρατικό ταμείο αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές, περιορίζοντας δραστικά τις δυνητικές απώλειες για τις ιταλικές ασφαλιστικές.

«Εκτιμούμε ότι οι ασφαλιστικές ζημίες θα διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα των 100-200 εκατ. ευρώ, που ήταν οι υπολογισμοί μας για τους σεισμούς που έπληξαν γειτονική περιοχή στις 24 Αυγούστου», αναφέρει η Fitch. «Η εκτίμησή μας λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η σεισμόπληκτη περιοχή είναι σχετικά αραιοκατοικημένη, χωρίς σημαντική παρουσία επιχειρήσεων, καθώς και την περιορισμένη ασφαλιστική κάλυψη. Αιτήσεις αποζημίωσης του ύψους αυτού (100-200 εκατ. ευρώ) δεν θα είχαν σημαντική επίπτωση στην κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των ιταλικών ασφαλιστικών για την τρέχουσα χρήση…», καταλήγει η έκθεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*