Η ΠΟΕΔΗΝ “μπαίνει” στις χειρουργικές αίθουσες 46 νοσοκομείων

Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, φέρνει “στο φως” νέα έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η κατάσταση στο ΠΓΝΘ Ιπποκράτειο είναι χαρακτηριστική: 9 από τις 15 χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής των ασθενών για χειρουργείο να “τραβάνε” για μήνες. Είναι ενδεικτικό πως η αναμονή για χειρουργεία σοβαρά γυναικολογικών περιστατικών ξεπερνά τους 16 μήνες! “Πολλοί ασθενείς όταν έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν μετά από μήνες, δεν προσέρχονται. Δεν γνωρίζει κανείς τι απέγιναν” σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Ένα ακόμη τυπικό παράδειγμα αποτελεί το Ειδικό Αντικαρκινικο Νοσοκομείο Μεταξά: 2 αναισθησιολογικά μηχανήματα χρήζουν άμεσης αντικατάστασης, αλλά οι πιστώσεις δεν επαρκούν. Την ίδια ώρα, λόγω της μεγάλλης έλλειψης προσωπικού εν γένει (λείπουν 5 Νοσηλευτές) 1 χειρουργικό τραπέζι παραμένει κλειστό, το ίδιο και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που δεν λειτούργησε ποτέ.

Μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του Γ.Ν. Θεσ/νίκης Γ. Γεννηματάς: εξαιτίας της ανεπάρκειας χειρουργικού ιματισμού (προσωπικού, ασθενών) καταναλώνεται ιματισμός μιας χρήσης που ανεβάζει κατά πολύ το κόστος. Επίσης, καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις στα αναλώσιμα χειρουργικά υλικά (μάσκες, γάντια κλπ) και πεπαλαιωμένος εξοπλισμός (χειρουργικά κρεβάτια, αναισθησιολογικά μηχανήματα κλπ). “Η τελευταία συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των χειρουργείων έγινε το 2001” αναφέρει σχετικά ο κος Γιαννακός. Στο ίδιο νοσοκομείο 2 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές εξαιτίας υποστελέχωσης (όπως ΩΡΛ), με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των εφημεριών.

Το “οδοιπορικό” της Ομοσπονδίας σε 46 νοσηλευτικά ιδρύματα διαπιστώνει συνολικά τα εξής προβλήματα:

  • Πολλές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω έλλειψης χειρουργών και νοσηλευτών, ενώ άλλες λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας.
  • Λίστες αναμονής 2 ετών. Έρχεται η σειρά ασθενών να χειρουργηθούν και δεν εμφανίζονται.
  • Βλάβες στα χειρουργικά και αναισθησιολογικά μηχανήματα την ώρα των χειρουργείων.
  • Χειρουργεία χρειάζονται ολική ανακατασκευή.
  • Διαλυμένος εξοπλισμός: “σαράβαλα” χειρουργικά τραπέζια, φορεία, καρότσια.
  • Σβήνει το ρεύμα και δεν λειτουργούν οι γεννήτριες την ώρα των χειρουργείων.
  • Χειρουργικά εργαλεία πλένονται με τα χέρια.
  • Τραγικές ελλείψεις χειρουργικών υλικών.
  • Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν χειρουργούνται επειδή δεν έχουν εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ.
  • Έκτακτα περιστατικά καταλήγουν στο δρόμο ψάχνοντας νοσοκομείο να χειρουργηθούν.

«Για επικοινωνιακούς λόγους ανακοινώνουν λίστες χειρουργείων αντί να προσλάβουν Νοσηλευτικό προσωπικό, χειρουργούς Ιατρούς, να φροντίσουν να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία χειρουργικά υλικά, να ανανεώσουν και να βελτιώσουν τον εξοπλισμό των χειρουργείων, προκειμένου αφενός να ανοίξουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες και αφετέρου να πληρούνται οι όροι ασφαλείας. Μόνο έτσι οι Ασθενείς θα χειρουργούνται όταν κρίνουν οι χειρουργοί Ιατροί και όχι μετά θάνατον» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ομοσπονδία για το σύνολο των προβλημάτων: 2335-chirourgia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*