ΕΑΔΕ: Συνάντηση με τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Α. Παπαδεράκη

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε, ύστερα από αίτημά της, συνάντηση της ΕΑΔΕ με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, για θέματα που αφορούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Στη συνάντηση παρέστησαν εκ μέρους της ΕΑΔΕ ο πρόεδρος Δημήτρης Γαβαλάκης, πρόεδρος ΠΣΣΑΣ, ο αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, πρόεδρος ΠΟΑΔ, ο γεν. γραμματέας Παναγιώτης Λελεδάκης, πρόεδρος ΠΣΑΣ, και το μέλος της ΕΑΔΕ Γιώργος Καραβίας, πρόεδρος ΣΕΜΑ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα θέματα που ετέθησαν στον γεν. γραμματέα Καταναλωτή περιελάμβαναν τις αθέμιτες πρακτικές του bancassurance, το Ενιαίο Μητρώο Διαμεσολαβούντων, που αποτελεί πάγιο αίτημα των σωματείων της διαμεσολάβησης, καθώς και γενικότερα  θέματα προστασίας του επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Το θέμα των αθέμιτων πρακτικών του bancassurance αναπτύχθηκε από την πλευρά της ΕΑΔΕ σε όλες του τις πτυχές και ο κ. Παπαδεράκης δέχθηκε ότι οι πρακτικές αυτές συνιστούν σοβαρό πρόβλημα και δεσμεύθηκε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προκειμένου να  δημιουργηθούν από κοινού με την ΕΑΔΕ δράσεις για την ενημέρωση και προστασία του καταναλωτή .

Στο ίδιο πλαίσιο της προστασίας του καταναλωτή ετέθη και το θέμα της δημιουργίας  του Ενιαίου Μητρώου Διαμεσολαβητών. Ο κ. Παπαδεράκης ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχει αναλάβει πλέον επίσημα τη δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να λάβει μέρος ενεργά και η ΕΑΔΕ στον σχετικό διάλογο, προτείνοντας τα στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει η κάθε μερίδα αλλά και την τελική μορφή που θα πρέπει να έχει το Μητρώο, ώστε να είναι χρήσιμο για την προστασία τόσο του καταναλωτή όσο και της διαμεσολάβησης, καθώς ο καταναλωτής θα μπορεί σε εθνικό επίπεδο να επιβεβαιώνει εύκολα αν συναλλάσσεται με πιστοποιημένο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή ή όχι.

Τέλος, ο γεν. γραμματέας άκουσε με προσοχή τις νομοθετικές παρεμβάσεις που επιθυμεί διαχρονικά η διαμεσολάβηση για την προστασία των δικαιωμάτων των διαμεσολαβούντων και δεσμεύτηκε να μεριμνήσε, ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο ο διάλογος, με την εμπλοκή και άλλων συναρμόδιων υπουργείων, όπως το Υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και έβαλε τις βάσεις για να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν άμεσα οι δράσεις που συμφωνήθηκαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*