Σεισμοί: Άμεση η αναγκη εφαρμογής προγραμμάτων κάλυψης και συνεργασίας κράτους-τοπικών κοινωνιών-ασφαλιστικών

του Νίκου Σακελλαρίου

Η σεισμική ακολουθία στα Ιωάννινα είχε χαρακτηριστικό την μεγάλη συχνότητα των μικροσεισμών. Ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα υπολογίστηκαν από τα ξημερώματα μέχρι το βράδυ της Κυριακής.  Ο φόβος έκδηλος στους κατοίκους και πλέον όλοι αναρρωτιούνται εάν τέλειωσε το μαρτύριο ή θα συνεχιστεί και με ποια ένταση.    Στο πρόσφατο ασφαλιστικό συνέδριο της Ύδρας , οι αναφορές στην αντιμετώπιση των σεισμών ήταν πολλές και σαφείς.  Είτε με υποχρεωτική ασφάλιση είτε με κοινά σχήματα κράτους- ασφαλιστικών εταιρειών.  Επί της ουσίας, σε ένα ασφαλιστήριο ακίνητης περιουσίας 100 εύρώ (σχηματικά)    το ασφάλιστρο που  καλύπτει τις ζημιές από σεισμό δεν ξεπερνά τα 5-8 ευρώ. Αναλογικά  σε ένα μεγάλο ασφαλιστήριο 1.000 ευρώ (μιλάμε για τεράστιες καλύψεις) δεν θα ξεπερνά τα 50-80 ευρώ.

Ακόμα και εάν δεχθούμε ότι οι ιδιώτες δεν έχουν τα χρήματα αυτά, θα μπορούσε ένα μεγάλο κοινό ασφαλιστήριο συμβόλαιο   να καλυφθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τους κατοίκους.  Σε πόλεις όπως τα Γιάννενα, η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης , οι καλύψεις κατά άτομο θα ήταν ελάχιστες και ίσως λιγότερες από 5-8 ευρώ το άτομο.  Όταν ο μέσος πολίτης δέχεται να πληρώνει 10-15 ευρώ μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ για να λειτουργήσει η ΕΡΤ , γιατί να μην δεχθεί να πληρώσει πολύ χαμηλότερα ασφάλιστρα για να καλυφθεί από τον τρόμο και τις ζημιές του σεισμού.

Ένα μεγάλο ετήσιο ασφαλιστήριο της τάξης των 100.000 ευρώ που θα συναφθεί από το τρίπτυχο τοπικής αυτοδιοίκησης-πολιτών-ασφαλιστικών εταιρειών  (κοινοπραξίας) θα μπορεί να καλύψει πολλαπλασιαστικά και βάσει στατιστικών ζημιές μέχρι 5.000.000 εκατ. Ευρώ.  Η επιβάρυνση των πολιτών σε περιφερειακές ελληνικές πόλεις θα είναι ελάχιστη. Όσο ένας καφές στην καφετέρια της κεντρικής πλατείας.  Λέτε να το αρνηθούν;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*