Foo Fighters εναντίον Lloyd’s… σημειώσατε 2

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι «μαχητές» Foo Fighters έχασαν τον πόλεμο κατά των Lloyd’s. Ο λόγος για το γνωστό ροκ συγκρότημα, που είχε καταθέσει αγωγή κατά της ασφαλιστικής αγοράς επειδή αρνήθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις για σειρά συναυλιών που ακυρώθηκαν.

Δικαστήριο του Λος Άντζελες, όμως,  όχι μόνο απέρριψε ως αβάσιμη την αγωγή των Foo Fighters, αλλά και απαγόρευσε στο συγκρότημα να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση.

Οι Foo Fighters είχαν καταθέσει αγωγή κατά των Lloyd’s και των μεσιτών ασφαλειών Robertson Taylor για την άρνησή τους να καταβάλουν τις «οφειλόμενες αποζημιώσεις» για σειρά συναυλιών που ακυρώθηκαν το 2015, στο πλαίσιο της περιοδείας τους Sonic Highways. Οι διεκδικούμενες αποζημιώσεις αφορούσαν δυο συναυλίες που θα λάμβαναν χώρα στο Wembley του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2015 και ακυρώθηκαν λόγω τραυματισμού του τραγουδιστή Dave Grohl, καθώς και άλλες τέσσερις συναυλίες (σε Τορίνο, Βαρκελώνη, Λυών και Παρίσι) που ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στη γαλλική πρωτεύουσα.

Για τις  ακυρωθείσες συναυλίες του Λονδίνου, το συγκρότημα ισχυρίστηκε ότι η Robertson Taylor δεν τους ενημέρωσε ότι η προσθήκη τριών νέων συναυλιών (σε μικρότερους συναυλιακούς χώρους από το Wembley και δη στη βρετανική επαρχία και όχι στο Λονδίνο) θα επηρέαζε αρνητικά το αίτημά τους για καταβολή αποζημίωσης, καθώς οι Lloyd’s έκαναν λόγο για «επαναπρογραμματισμό» των συναυλιών που ακυρώθηκαν και όχι για προσθήκη νέων.

Σύμφωνα με τους Foo Fighters, οι δυο συναυλίες στο Wembley θα απέδιδαν τα μεγαλύτερα έσοδα από πλευράς εισιτηρίων και πωλήσεων εμπορευμάτων (μπλουζάκια, σουβενίρ κλπ.), ενώ αυτές που έγιναν σε αντικατάστασή τους δεν θα μπορούσαν να είναι εξίσου κερδοφόρες.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές συναυλίες που ακυρώθηκαν λόγω της τρομοκρατικής απειλής, η αγωγή των Foo Fighters ανέφερε: «Το συγκρότημα βασίμως ανέμενε ότι η νομοθεσία περί τρομοκρατίας θα κάλυπτε το αίτημά τους για καταβολή αποζημίωσης για τις συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί τον Νοέμβριο του 2015 και οι οποίες ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας…».

Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική κάλυψη μεγάλων συναυλιακών γεγονότων θεωρείται απαραίτητη λόγω του υψηλού κόστους των αποζημιώσεων σε περίπτωση ακύρωσής τους. Ένα τυπικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για μια περιοδεία ενός συγκροτήματος ανέρχεται στο 1-2% των εσόδων από τις συναυλίες. Η περιοδεία Sonic Highways 2015 των Foo Fighters, που περιλάμβανε 80 συναυλίες, έφερε πωλήσεις εισιτηρίων που κυμαίνονταν από 460 χιλιάδες (για μικρότερους χώρους) έως 9 εκατ. στερλίνες για συναυλίες που έλαβαν χώρα σε μεγάλα στάδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*