Στην τελική ευθεία η υπόθεση Audatex

Κλείνει στις 19 του μηνός ο κύκλος της ακροαματικής διαδικασίας για την επανεξέταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της υπόθεσης σχετικά με την Audatex Α.Ε., με τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες να κατηγορούνται για συντονισμό της εμπορικής τους πολιτικής μέσω σύστασης κοινής εταιρείας.

Πλέον, η ανεξάρτητη διοικητική αρχή μπαίνει στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας της, που θα καθορίσει, πέρα από την τύχη την οποία θα έχει το προηγούμενο πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε από την ίδια στις τέσσερις εταιρείες αλλά ακυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο και το κατά πόσο οι ασφαλιστικές θα μπορούν να διαχειρίζονται από κοινού ζητήματα σχετικά με το κόστος επισκευής οχημάτων μετά από τροχαία ατυχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση αυτή, σε τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες και ειδικότερα στις Εθνική, Αγροτική, Interamerican και Groupama Φοίνιξ, πριν από περίπου επτά χρόνια η Επιτροπή είχε επιβάλει συνολικό πρόστιμο άνω των 30 εκατ. ευρώ, έχοντας διαπιστώσει  ότι για “την περίοδο 2002 – 2008 παραβίασαν τα άρθρα 1 του ν.703/77 και 81 της ΣυνθΕΚ, όπως ισχύουν, με το να καθορίζουν από κοινού ενιαία τιμή αμοιβής εργατοώρας μέσω του μηχανισμού της συναπόφασής τους και, ταυτοχρόνως, εργαλείου και οργάνου το οποίο συνέστησαν, ως κοινή επιχείρηση συντονισμού, της εμπορικής τους πολιτικής, με την επωνυμία AUDATEX HELLAS ΑΕ”.

Μετά την επιβολή του προστίμου, οι εμπλεκόμενες στην υπόθεση εταιρείες προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο, όπου ανέτρεψαν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για διαδικαστικούς όμως λόγους, με αποτέλεσμα η Ανεξάρτητη Αρχή να εισάγει εκ νέου το θέμα στην «ατζέντα» της και πλέον να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έκδοση της δεύτερης απόφασή της.

Κύκλοι της αγοράς δηλώνουν στο IW , ότι αν η απόφαση είναι και πάλι σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών, οι νομικοί τους σύμβουλοι θα ακολουθήσουν για μια ακόμη φορά το δρόμο προς το Διοικητικό Εφετείο, με την προοπτική μιας νέας ανατροπής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*