Κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και στην Υγεία

Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Ο φαρισαϊσμός του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο του το μεγαλείο. Ενώ κατηγορούσαν τους Άδωνη και Βορίδη ότι είχαν δώσει χρήματα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, εκείνοι δίνουν 4 φορές περισσότερα και μάλιστα εν κρυπτώ και παραβύστω, χωρίς να ενημερωθεί ο Τύπος και η Βουλή!

Θυμίζω ότι, το Φλεβάρη του 2015, με το που ξεκίνησε η περήφανη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε κάνει επίθεση στους προκατόχους του, κατηγορώντας τους ότι είχαν υπογράψει μία λεόντειο σύμβαση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέσω της Task Force.

Το ύψος της σύμβασης ήταν περίπου 10,2 εκατ. ευρώ και αφορούσε πολλούς άξονες όπως πρωτοβάθμια φροντίδα, προμήθειες νοσοκομείων κ.ο.κ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναλάβει ο ίδιος το κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (έναντι περίπου 800.000 ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα η γερμανική εταιρεία GIZ.

Είναι αλήθεια ότι ουδέποτε μάθαμε τι παρέδωσε η GIZ. Γνωρίζουμε ότι πληρώθηκε κανονικά τα χρήματα, που είχαν συμφωνηθεί. Προφανώς, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει το θέμα γαργάρα… Περάσαμε στην εποχή του ιστορικού συμβιβασμού!

Το εν λόγω πρόγραμμα λοιπόν ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2015. Στο μεταξύ, η λεγόμενη Task Force καταργήθηκε και μετασχηματίστηκε στην επονομαζόμενη Structural Reforms Support Service – μία υπηρεσία με έδρα πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρηματοδοτείται μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αλλά η ευθύνη ανήκει στην ίδια την Κομισιόν.

Και ερχόμαστε στην κωλοτούμπα. Εν κρυπτώ και παραβύστω, χωρίς να γίνει καμία ενημέρωση για το θέμα προς τον Τύπο ή στη Βουλή, αποκαλύπτουμε ότι το υπουργείο Υγείας επέκτεινε τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δίνοντάς του άλλο 1 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Σαν να μην έφθανε αυτό, πριν από λίγες ημέρες, υπογράφηκε νέα συμφωνία με τον ΠΟΥ, αυτή τη φορά ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και η χρονική διάρκεια της συνεργασίας επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Με άλλα λόγια, ενώ οι Άδωνης και Βορίδης είχαν δώσει 800.000 ευρώ για διάστημα 2 ετών και είχαν κατηγορηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Πρώτης Φοράς Αριστερά έχει δώσει ήδη 1 εκατ. για 6 μήνες και σκοπεύει να δώσει άλλα 2,5 εκατ. για άλλα 2 χρόνια. Μιλάμε για πρωτοφανή φαρισαϊσμό.

Ας έλθουμε τώρα στην ουσία. Καλά έκανε τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, που η μία ξεκίνησε και η άλλη συνέχισε τη συνεργασία με τον ΠΟΥ. Σκοπός της συνεργασίας είναι ουσιαστικά η υποστήριξη για την ανάπτυξη συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας. Μιλάμε για την αχίλλειο πτέρνα του ελληνικού συστήματος υγείας, που χρόνια τώρα όλα τα κόμματα υπόσχονται να αντιμετωπίσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όπως έχει ανακοινώσει η σημερινή κυβέρνηση, σκοπεύει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να δημιουργήσει ένα δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στο επίκεντρο του δικτύου βρίσκονται οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα πρώην ΠΕΔΥ.

Αν και υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση με βάση τις δεσμεύσεις της ίδιας της κυβέρνησης, έχουν γίνει εξαγγελίες για δημιουργία μονάδων σε 4 μεγάλες πόλεις μέχρι το 2018. Ωστόσο, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς η πιλοτική φάση έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει με επικουρικό προσωπικό. Και προφανώς με πορδές δεν βάφεις αυγά.

Από την άλλη, αν δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, με δεδομένη την απειρία και αδυναμία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, η συνεργασία με τον ΠΟΥ αυξάνει τις όποιες πιθανότητες επιτυχίες του εγχειρήματος. Φοβάμαι όμως ότι οι ιδεοληψίες της Πρώτης Φοράς Αριστερά περί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μία χώρα με 60.000 ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του όλου οικοδομήματος.

Για να μην αναφερθώ στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι μόλις αρρωσταίνουν αναζητούν τον γνωστό και φημισμένο γιατρό. Θεωρώ πως οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη της τους καταναλωτές και την υφιστάμενη δομή της αγοράς είναι καταδικασμένη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*