Υποσχέσεις Τσίπρα για την Υγεία

Προσλήψεις είχε για ακόμη μια φορά “το μενού των δεσμεύσεων” για το χώρο της Υγείας, στο πλαίσιο της ομιλίας του Πρωθυπουργού από το βήμα της 81ης ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίναξε στα ύψη των αριθμό των προσλήψεων προσωπικού για το ΕΣΥ στις 10 χιλιάδες, όταν βέβαια οι δεσμεύσεις του για 4,5 χιλιάδες άτομα, που είχε διατυπώσει από την Αριστοτέλους στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βρίσκονται ακόμα στα “σπάργανα” (εδώ).

Ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζοντας τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για πορεία ανάπτυξης και στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και απέρριψε το ενδεχόμενο πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, υποστηρίζοντας πως τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα επιστρέψουν στον λαό, με δράσεις και στην Υγεία. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε επέκταση απαλλαγών για το ΕΝΦΙΑ το 2017 και εν συνεχεία αντικατάστασή του, εντός διετίας, από έναν δικαιότερο φόρο, αλλά και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Μάλιστα, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την υγιή επιχειρηματικό, κάλεσε τους επενδυτές να το εκμεταλλευθούν… Επιπλέον, εξήγγειλε τη θέσπιση λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης.

Ειδικότερα, για το χώρο της Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε και πάλι στη δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. “Το καταφέραμε και ας φαίνεται ακόμα απίστευτο σε πολλούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα 246 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών πρόκειται να δοθούν “εκεί που ανήκουν: στον ελληνικό λαό”, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Χρήματα θα πάνε και στην Υγεία, αλλά και στη στήριξη άλλων κοινωνικών αναγκών.

  • Στην παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Έτσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές, πανελλαδικά.
  • Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Γυρίζουμε Ελλάδα», που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό (εδώ).
  • Για τη στήριξη της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εδώ και εδώ).
  • Στην αλλαγή της εικόνας των δημόσιων νοσοκομείων.

Στο τελευταίο σημείο εντάσσεται και η ενίσχυση, εντός μάλιστα των επομένων μηνών, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. “Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός, πάντως, συγκεκριμενοποίησε το πλάνο των προσλήψεων:
•  Πλήρωση περίπου 985 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.
• Κάλυψη άλλων 2,5 χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ.
• Πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.
• Πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
• Απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών – με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί.
• Άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκατ. ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5 χιλιάδες νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.

Βέβαια, πέραν από το ερώτημα που γεννάται στους περισσότερους, αν δηλαδή επαρκούν τα 246 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα αυτά (εφόσον δεν εκπέσει ο διαγωνισμός για τις άδειες στο ΣτΕ ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) θα καταβληθούν σε δόσεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*