OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κων/νος Γιαννιώτης Ιντερσαλόνικα: Το Bancassurance και οι εκβιασμοί των τραπεζών

της Ελενας Ερμείδου

Τις τακτικές του Bancassurance κατήγγειλε ο κ. Κ. Γιαννιώτης, Αντιπρόεδρος και Δ/νων Συμβούλου  της Ασφαλιστικής εταιρείας Ιντερσαλόνικα στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης σημειώνοντας ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν αθέμιτες και παράνομες πρακτικές για την πώληση των ασφαλιστικών τους προϊόντων. Εξήγησε  πως στην παρούσα φάση που οι τράπεζες δεν έχουν κανένα αντικείμενο δραστηριότητας, δίνουν  οικονομικά κίνητρα στους υπαλλήλους τους ή  θέτοντας στόχους και εκβιάζοντας παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις πως αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα χάσουν την εργασία τους!

Όπως υποστήριξε, οι τράπεζες στηρίζονται στην άγνοια του πελάτη και στην υποχρέωση που νοιώθει απέναντι στην τράπεζα ειδικά αν έχει πάρει κάποιο δάνειο. Κάποιες Τράπεζες ζητούν ασφαλιστήριο συμβόλαιο από τον πελάτη προκειμένου να εκδώσουν μπλοκ επιταγών ή να μην χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμος δανειολήπτης,  αν έχει καθυστερήσει κάποια δόση.

Παράλληλα αποφεύγουν να δώσουν το έντυπο με τις απαιτήσεις του (σε πολλές περιπτώσεις παράλογες) ώστε να μην γνωρίζει ο πελάτης και ο ασφαλιστής τι ακριβώς ζητάνε…. Η εποπτική αρχή ζητά συγκεκριμένη καταγγελία προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες ελέγχου, ενώ επίσης αρνητικό είναι το γεγονός πως οι εμπλεκόμενοι φορείς των ασφαλιστών δεν ομονοούν.

Ο ίδιος τόνισε ότι προέχει από εμάς η ενημέρωση των πελατών μας πριν πάνε στο κατάστημα αναλύοντας του ακριβώς τι πληρώνει και ενδεχομένως να είναι απαραίτητο να πάμε μαζί του στο κατάστημα!

Τέλος πρότεινε να δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα για τα παράπονα και τις καταγγελίες αλλά και τις συμβουλές προς τους καταναλωτές αλλά και να διανεμηθούν έντυπα και ζήτηση τη δραστηριοποίηση όλων των ασφαλιστών.

Σημειώνεται στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ μέλη της  Επιτροπής Τραπεζικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων του ΕΕΘ, ανέλυσαν τους απαράδεκτους τρόπους με τους οποίους οι Τράπεζες επιχειρούν να εισχωρήσουν στην αγορά των ασφαλειών.

Όπως τόνισαν τα μέλη της, οι Τράπεζες πολύ συχνά πιέζουν ή ακόμη και εκβιάζουν πελάτες τους να μεταφέρουν τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια στις θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρίες των Τραπεζών, πρακτική που είναι τουλάχιστον αθέμιτη. Με τον τρόπο αυτό πλήττουν ευθέως τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, έναν κλάδο με εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό που λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή 24 ώρες το 24ωρο!  Στο πλαίσιο της καμπάνιας η Επιτροπή θα ενημερώνει τους καταναλωτές στη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ με φυλλάδια.

Στην ημερίδα τοποθετήσεις έκαναν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης Ασφαλιστικής & Τραπεζικής Αγοράς του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Κ. Γιαννιώτης, Αντιπρόεδρος και Δ/νων Συμβούλου  της Ασφαλιστικής εταιρείας Ιντερσαλόνικα, ο κ. Δ. Γαβαλάκης, Πρόεδρος ΠΣΣΑΣ και ΕΑΔΕ, ο κ. Ι.Δόβελος, λογιστής, ενώ συντόνισε ο Κων.  Λάσκος, Μέλος του ΔΣ Ε.Ε.Θ. –Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Ασφαλιστικής & Τραπεζικής Αγοράς. Μετά την ολοκλήρωση της έγινε συμβολικός αποκλεισμός του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, που λειτουργεί εντός του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*