Δεν θα αποζημιωθούν οι περισσότεροι έλληνες για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές

Περιορισμένης έκτασης εκτιμάται ότι θα είναι οι αποζημιώσεις τις οποίες θα καταβάλλει η ασφαλιστική αγορά για τις καταστροφές που προκάλεσαν σε διάφορες περιοχές της χώρας τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι, τόσο στον κλάδο Αυτοκινήτων, όσο και στις Ασφαλίσεις Κατοικιών οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων δεν θα είναι μεγάλες, λόγω κυρίως των αλλαγών που έχει επιφέρει η κρίση στην ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στις ασφαλίσεις Οχημάτων, το γεγονός ότι η πλειονότητα των κατόχων ΙΧ προχώρησαν στην ακύρωση συμπληρωματικών καλύψεων προκειμένου να μειώσουν το κόστος ασφάλισης και άρα τα πάγια οικογενειακά τους έξοδα, είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται ακάλυπτοι για ζημιές από φυσικές καταστροφές. Κατά συνέπεια, ο κύριος όγκος των αυτοκινήτων που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες ή υπέστησαν ζημιές δεν θα αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Στις ασφαλίσεις κατοικιών όσες αποζημιώσεις καταβληθούν θα προβλέπονται από ασφαλιστήρια συμβόλαια που συνοδεύουν συμβάσεις δανειοδότησης. Όμως, και εδώ φαίνεται ότι οι περικοπές εξόδων στις οποίες προχώρησαν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων οδήγησαν στη μη ανανέωση πολλών συμβολαίων ασφάλισης με αποτέλεσμα και σε αυτές τις περιπτώσεις να μην καταβληθούν αποζημιώσεων.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, ορισμένες από τις λίγες σε αριθμό αποζημιώσεις, θα καταβληθούν τελικά στις τράπεζες καθότι όσα δάνεια δεν πληρώνονται φεύγουν από τους δανειολήπτες και  περνούν στα τραπεζικά ιδρύματα.

Τέλος, ασφαλιστική κάλυψη θα απολαύσει και ένας περιορισμένος αριθμός επιχειρηματιών που μερίμνησε να καλυφθεί ασφαλιστικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*