Στερεύουν τα κρατικά έσοδα από τον Νοέμβριο

Του Γιώργου Καλούμενου

Με βάση την εικόνα που διαμορφώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Υπουργείο Οικονομικών συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο στο συμπέρασμα ότι οι αναμενόμενες ροές εσόδων δείχνουν να εξαντλούνται από τα τέλη Οκτωβρίου και ειδικά τον Νοέμβριο.

Οι ενδείξεις ήταν ήδη σημαντικές από τον Ιούλιο, αλλά η εικόνα αρχίζει να σταθεροποιείται με τα προσωρινά στοιχεία που έρχονται από όλες τις πλευρές. Οι φοροδότες εμφανίζουν «κόπωση» και ομοίως γίνεται με τα φορολογικά έσοδα, και ο πιο αψευδής μάρτυρας αυτής της εξέλιξης είναι η διευρυνόμενη απώλεια των ρυθμίσεων τόσο σε επιχειρήσεις όσο και φυσικά πρόσωπα.

Οι ρυθμίσεις εγκαταλείπονται από όλο και περισσότερους, καθώς το ύψος των συσσωρευμένων μηνιαίων υποχρεώσεων από τις πολλαπλές ρυθμίσεις σε εφορία και ταμεία υπερβαίνει πλέον την φοροδοτική ικανότητα των ενδιαφερόμενων.

Η τάση αυτή και η ενδεχόμενη σταθεροποίησή της τους μήνες του καλοκαιριού αποτελεί τον καθημερινό εφιάλτη στο ΓΛΚ, καθώς όπως εκτιμάται στην συνέχεια θα είναι αδύνατο να ανατραπεί, όσο και αν αυξηθεί η πίεση μέσω κατασχέσεων κλπ. Στο μετριοπαθές σενάριο που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ, η οικονομική δυνατότητά του, δηλαδή της Κυβέρνησης, αρχίζει να εξαντλείται στη μετάβαση από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο. «Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες να βγει ο χρόνος…» διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του ΓΛΚ στο Capital.gr.

Ο λόγος αυτός είναι βασικός στην επιλογή του πρωθυπουργού τα τελευταία 24ωρα να κλείσει «πάση θυσία» ο κύκλος των περιβόητων εκκρεμών προαπαιτουμένων (15) της πρώτης αξιολόγησης, καθώς από αυτά εξαρτάται η εκταμίευση του υπολοίπου της πρώτης δόσης, ήτοι των 2,8 δισ. ευρώ. Οι «διαρροές» πληροφοριών από τις Βρυξέλλες κάνουν πάντως λόγο για σοβαρή συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό στο Eurοgroup του Οκτωβρίου.

Βέβαια,όπως υποστηρίζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, αν προκύψει έκτακτη κατάσταση στο τέλος του έτους, «θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια χρήματα που υπάρχουν, αλλά αυτό θα ήταν για έναν πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και με σοβαρές συνέπειες σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας…».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*