Fitch: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά cyber insurance

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι των ΗΠΑ κυριαρχούν στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της ασφάλισης έναντι του κινδύνου κυβερνοεπιθέσεων (cyber-insurance), έχοντας εγγράψει ασφάλιστρα ύψους 1 δισ. δολαρίων στον συγκεκριμένο κλάδο το 2015, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά cyber-insurance είναι η AIG με μερίδιο 22%, η Chubb Limited (12%) και η XL Group (11%).

H Fitch θεωρεί ότι οι κυβερνοασφαλίσεις αποτελούν σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για τους ομίλους γενικών ασφαλειών. Η Marsh & McLennan είχε υπολογίσει το 2014 ότι η ασφαλιστική βιομηχανία διεθνώς είχε εγγράψει «κυβερνοασφάλιστρα» συνολικού ύψους 2 δισ. δολαρίων, κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό έως πενταπλασιασμό του ποσού αυτού έως το 2020.

«Στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου εκτιμούν ότι η παγκόσμια αγορά cyber-insurance θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισ. δολάρια έως το 2020, όμως η έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων δυσχεραίνει την αξιολόγηση και τιμολόγηση των κινδύνων για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους πελάτες τους, τις εποπτικές αρχές και τους επενδυτές.

»Ο διαχωρισμός των ασφαλίστρων και των κινδύνων που συνδέονται αποκλειστικά με κυβερνοεπιθέσεις από άλλα ρίσκα εντός ενός ευρύτερου “πακέτου” ασφαλιστικών καλύψεων περιορίζει τα περιθώρια ανάλυσης, καθώς τα συνολικά κυβερνοασφάλιστρα έχουν πιθανότατα υποεκτιμηθεί», παρατηρεί ο James Auden, στέλεχος της Fitch Ratings.

Ο οίκος υπολογίζει τον δείκτη άμεσων ζημιών των ομίλων γενικών ασφαλειών όσον αφορά τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων στο 65,2% για το 2015. Όπως προσθέτει ο διευθυντής της Fitch Ratings Gerry Glombicki, «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί η κερδοφορία των ασφαλιστικών ομίλων στο cyber insurance, καθώς η αγορά θα ωριμάζει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*