Πάνω από 4 εκατ. ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές

του Νίκου Σακελλαρίου

Αισθητή,  θα είναι η φορολογική επιβάρυνση των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα από τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στους επόμενους μήνες.  Σύμφωνα με πληροφορίες , το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει περίπου 4 εκατ. ευρώ από το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς   για τα ακίνητα που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και δηλώνουν ως ασφαλιστικές επενδύσεις.  Γενικότερα, η φορολογική επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στο 1 τοις χιλίοις επί της συνολικής ασφαλιστικής περιουσίας.

Το κόστος αυτό επιμερίζεται βέβαια και ανά εταιρεία και ανά είδος ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.  Ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι οι μεγάλες εταιρείες που δηλώνουν επαγγελματικά ακίνητα στο  κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης .  Η φορολογική επιβάρυνση γίνεται  ιδιαίτερα αισθητή για τους διαμεσολαβούντες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και εστιάζεται κυρίως στα μεγαλύτερα σχήματα και τις θυγατρικές μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών.

Ο  πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ ,  Δημήτρης Γαβαλάκης μας είπε:  «Ειδικά για τους μικρομεσαίους διαμεσολαβούντες ίσως το πρόβλημα είναι μικρότερο γιατί η πλειονότητα είναι ενοικιαστές ακινήτων και όχι ιδιοκτήτες. Ωστόσο , ο κλάδος μας δεν μένει αλώβητος από την αυξημένη φορολογική επιβάρυνση που θα δούμε το επόμενο διάστημα.  Η μείωση των μισθών και των συντάξεων και η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ , ΦΠΑ κά) που θα δούμε από τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει  την πελατειακή μας βάση. Γενικά πρόκειται για μία εξαιρετικά φορολογικά επιβαρυμένη περίοδο για τους πελάτες μας αλλά και για τον κλάδο»

One comment

  1. Δηλαδή πόσοι είναι η περιουσία των ασφαλιστικών σε τμ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*