Έκρυθμη η Ευρώπη. Σε ποιες χώρες αυξάνονται οι αφερεγγυότητες, πού βρίσκεται η Ελλάδα

της Ελενας Ερμείδου

Το φαινόμενο των πτωχεύσεων και των αφερεγγυοτήτων θα επικρατήσει το 2016 και το 2017. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις των ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών προς τα κάτω πυροδοτούν εκ νέου το φαινόμενο. Στην ήδη έκρυθμη κατάσταση στην Ευρώπη, αφορμή στάθηκε, μεταξύ των άλλων η απόφαση του δημοψηφίσματος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου εκ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο μέτωπο των αναταράξεων βρίσκονται οι χώρες που έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στο ΗΒ, ενώ ακολουθούν οι χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης. Εξαίρεση του κανόνα κατά κάποιο τρόπο οι Πορτογαλία, Ισπανία, και Ιταλία. Στην αντίπερα όχθη, η Ελλάδα.

Τα φαινόμενα των αφερεγγυοτήτων δεν θα παρουσιάσουν βελτίωση στην παρούσα χρονιά ούτε την επόμενη, στις ανεπτυγμένες οικονομικά αγορές, ενώ οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν στις χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με έρευνα της Atradius οι συνολικές προοπτικές των αφερεγγυοτήτων επιδεινώθηκαν μέσα στο 2016 σε συνδυασμό με τις αναθεωρημένες προβλέψεις πτώσης των ΑΕΠ των προαναφερθέντων χωρών.

Η Coface αναφέρει ότι το ΑΕΠ στην ευρωζώνη σημείωση άνοδο μόνο 0,3% το δεύτερο, τρίμηνο του 2016. Αυτό συνεπάγεται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης συγκριτικά με την άνοδο 0,6% που κατέγραψε το ΑΕΠ το πρώτο, τρίμηνο.

Η ανάπτυξη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα στην Γαλλία και Ιταλία, ωστόσο, το ΑΕΠ στην Γερμανία σημείωσε άνοδο συντομότερα από ότι αναμένονταν.

Το Brexit επιβαρύνει την εμπιστοσύνη πολλών ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, προκαλώντας μεταβλητότητα και αστάθεια στις κεφαλαιαγορές σύμφωνα με την Atradius. Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει από τις πύλες της Ευρπωπαϊκής Ενωσης οδήγησε τους αναλυτές στην αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα κάτω. Αυτόματα, αυτό οδηγεί σε πτωχεύσεις ενός αριθμού επιχειρήσεων που βρίσκονται στις αναπτυγμένες οικονομίες, επιδεινώνοντας τις προβλέψεις.

Οι αφερεγγυότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθούν 2% το 2016 και 3% το 2017. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις που προέβλεπαν μείωση των αφερεγγυοτήτων στο ΗΒ.

Το Brexit θα έχει επιπτώσεις σε πολλές χώρες ιδιαίτερα σε αυτές, όπως είναι η Ιρλανδία και Ολλανδία  που έχουν μεγάλη έκθεση στην Βρετανία. ”

Σύμφωνα με την Coface το Brexit θα χτυπήσει πρωτίστως την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εν συνεχεία θα παρατηρηθεί μία επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης κυρίως μέσω του εμπορίου.

Στην ζώνη του ευρώ, η Atradius προβλέπει μία πολύ ελαφριά βελτίωση στο βαθμό των αφερεγγυοτήτων, ωστόσο, οι περισσότερες χώρες θα έλθουν αντιμέτωπες με φαινόμενα χρεοκοπίας επιχειρήσεων που θα είναι περισσότερα εν συγκρίσει με αυτά προ της οικονομικής κρίσης του 2007.

Σύμφωνα με την Atradius οι χρεοκοπίες θα αυξηθούν κατά 8% στην Αυστραλία και 2% στην Νορβηγία το 2016.

Οι αφερεγγυότητες το 2016 θα αυξηθούν στην Φινλανδία, Ελβετία, Δανία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Σουηδία, και Λουξεμβούργο.

Στην Ελλάδα οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων θα αυξηθούν 6% το 2016, με ελαφρά ανοδική τάση τον επόμενο χρόνο.

Στις ΗΠΑ επίσης αναμένεται αύξηση των αφερεγγυοτήτων 3% στο τρέχον έτος, παρά τους ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραψε η οικονομία της χώρας.

Αντιθέτως, στην Πορτογαλία και την Ιταλία αναμένεται πτώση των αφερεγγυοτήτων 2%. Και τέλος στην Ισπανία πτώση των χρεοκοπιών 10%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*