Ωμή παραδοχή για εξ αποστάσεως χορήγηση πιστοποιητικών υγείας!

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πνευμονολόγου Μ.Α., o ο οποίος χορήγησε πιστοποιητικό υγείας για ανανέωση άδειας οδήγησης στον 77χρονο οδηγό ταχυπλόου που εμπλέκεται στο δυστύχημα στην Αίγινα (εδώ).

Όπως παραδέχτηκε στην κάμερα του Alpha χωρίς περιστροφές ο γιατρός, κατά καιρούς έχει χορηγήσει πιστοποιητικά εξ αποστάσεως σε υποψήφιους οδηγούς, ακόμη κι αν έχουν ξεπεράσει τα 75. Το μόνο που απαιτείται κατά τον Μ.Α. είναι η επίδειξη ενός βιβλιαρίου υγείας από τρίτο πρόσωπο, καθώς από εκεί φαίνεται –όπως υποστηρίζει– εάν έχει άλλα προβλήματα υγείας.  Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, δεν υπάρχουν κυρώσεις για αυτό που κάνει!

Ο Μ.Α. ανέφερε πάντως ότι δεν θυμάται αν είχε χορηγήσει πιστοποιητικό υγείας στον 77χρονο οδηγό ταχυπλόου, ο οποίος στην απολογία του είχε αναφέρει ότι πάσχει από «σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, αρτηριακή υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια», ότι λαμβάνει «χρονίως φαρμακευτική αγωγή» και χρησιμοποιεί «μηχάνημα ύπνου με παράλληλη χρήση οξυγόνου σε παροχή 3 λίτρα ανά λεπτό, κατά τις ώρες ύπνου από τριετίας» και πως «η καθημερινή χρήση των παραπάνω είναι απαραίτητη» για την επιβίωσή του.

Μετά τις ανεκδιήγητες αποκαλύψεις του Μ.Α., που άφησαν άφωνο το πανελλήνιο, η περιφερειάρχης Αττικής αφαίρεσε την άδεια χειριστή ταχυπλόου από τον 77χρονο. Η Ρένα Δούρου κατήγγειλε παράλληλα τη σύμβαση της Περιφέρειας με τον πνευμονολόγο, ο οποίος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος και με τον κίνδυνο αφαίρεσης της δικής του άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης, ο ίδιος προσωπικά θα εισαγάγει το θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ, με εισήγηση τον αυτεπάγγελτο σχηματισμό πειθαρχικού φακέλου και την κλήση του γιατρού για εξηγήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*