“Κόμβος” ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει στη σχέση του Οργανισμού με τους παρόχους

Φιλόδοξα σχέδια για την επόμενη ημέρα στη σχέση του φορέα με τους παρόχους φαίνεται πως έχει η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ. Η σωστή υλοποίησή τους, πάντως, εκτιμάται ότι θα εισαγάγει τον Οργανισμό σε νέα εποχή και θα διευκολύνει σημαντικά τις καθημερινές συναλλαγές του φορέα με επαγγελματίες υγείας, διαγνωστικά και κλινικές, τους ίδιους τους παρόχους, αλλά και τους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμης σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή real time ηλεκτρονική διασύνδεση της κεντρικής υπηρεσίας του Οργανισμού με όλους τους παρόχους από τον Οκτώβρη! Η διασύνδεση αυτή θα επιτρέπει την άμεση έγκριση ή απόρριψη παραπεμπτικών και συνταγών και κατ’ επέκταση τον άμεσο, ψηφιακό έλεγχο των πράξεων και την εκκαθάριση τους με την ολοκλήρωση της παροχής της όποια υπηρεσίας.

Βέβαια, αυτό που θα μένει ανοικτό θα είναι η αποστολή των δικαιολογητικών σε “hard copy” στον ελεγκτικό συνέδριο.

Η εξοικονόμηση χρόνου αναμένεται να ειναι σημαντική, σε όλα τα στάδια και ιδιαίτερα στην εκκαθάριση και αποπληρωμή των παραστατικών. Αυτό, βέβαια, σημαίνει και το τέλος των ελεγκτών ιατρών όπως τους γνωρίζουμε σήμερα. Θα απαιτείται, όμως, η δημιουργία ενός “κέντρου ελέγχου”, στο οποίο θα βρίσκονται γιατροί από όλες τις βασικές ειδικότητες που θα ελέγχουν τα έγγραφα και θα δίνουν το πράσινο φως, θα απορρίπουν ή θα επισημαίνουν τις ελλείψεις. Έξι ημέρες την εβδομάδα, ομάδες γιατρών, των 10-15 ειδικοτήτων, θα πρέπει να εργάζονται σε βάρδιες για να καλύπτουν τις ανάγκες.

Το “αγκάθι” στη διαδικασία είναι το λειτουργικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ είχε προβληματιστεί αρκετά γύρω από την ανάπτυξη του software, αναζητώντας λύσεις χρηματοδότησης και ανάπτυξής του.

Ίσως για αυτό το λόγο η αγορά, αν και στηρίζει και προσμένει την επιτυχή ηλεκτρονική διασύνδεση με τον Οργανισμό, εκφράζει αμφιβολίες αν ο ΕΟΠΥΥ θα προλάβει την προθεσμία που ο πρόεδρος του φέρεται να έχει θέσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*