Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arch Capital Ντίνος Ιορδάνου

Mega-deal 3,4 δισ. δολ. με… ελληνικό χρώμα

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Mega-deal εν μέσω θέρους στον διεθνή ασφαλιστικό κλάδο με…ελληνικό στοιχείο χρώμα. Ο λόγος για την συμφωνία πώλησης της μονάδας ασφάλισης στεγαστικών δανείων του αμερικανικού ασφαλιστικού ομίλου AIG, γνωστή με την επωνυμία United Guaranty, στην ασφαλιστική και αντασφαλιστική εταιρεία Arch Capital με έδρα τις Βερμούδες, έναντι 3,4 δισ. δολαρίων.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arch Capital είναι ο κυπριακής καταγωγής Αμερικανός Κωνσταντίνος (Ντίνος) Ιορδάνου, ο οποίος πριν ενταχθεί στην Arch ως ένας από τους ιδρυτές της κατείχε σημαντικές θέσεις στις AIG, Berkshire Hathaway και Zurich Financial Services. Στα 39 χρόνια που υπηρετεί τον ασφαλιστικό κλάδο έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος της American Insurance Association (AIA) και της Association of Bermuda Insurers and Reinsurers (ABIR).

Η AIG είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα εντός του έτους την πρόθεσή της να εισαγάγει στο χρηματιστήριο ως αυτόνομη μονάδα τη United Guaranty, διατηρώντας ωστόσο πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών. Η πώληση ολόκληρης της μονάδας αποτελεί πιο «καθαρή» λύση που θα βοηθήσει τον αμερικανικό κολοσσό να επιτύχει πιο γρήγορα τον στόχο της για επιστροφή κεφαλαίων ύψους 25 δισ. δολαρίων στους «ανήσυχους» μετόχους της, ιδίως σε μια περίοδο που οι συνθήκες για αρχικές δημόσιες εγγραφές δεν είναι ιδανικές.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ αυτοί που λαμβάνουν στεγαστικό δάνειο για να αγοράσουν κατοικία και δίνουν ως προκαταβολή λιγότερο από το 20% του τιμήματος υποχρεούνται να ασφαλίσουν το στεγαστικό τους δάνειο ώστε να προστατευθεί ο πιστωτής από πιθανές ζημίες. Μετά το «σκάσιμο» της φούσκας ακινήτων στις ΗΠΑ, οι εταιρείες ασφάλισης στεγαστικών δανείων παρουσιάζουν βελτιωμένες επιδόσεις, αφενός εξαιτίας της καλύτερης ποιότητας των «υποκείμενων» δανείων, αφετέρου χάρη στην ευρύτερη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Η μονάδα ασφάλισης στεγαστικών δανείων της AIG, με μερίδιο αγοράς 20% στις ΗΠΑ, ήταν μια εξ αυτών με τις καλύτερες επιδόσεις εντός του ομίλου, συνεισφέροντας λειτουργικά κέρδη 350 εκατ. δολαρίων σε σύνολο 2,57 δισ. δολ. για όλες τις δραστηριότητες της ΑΙG στις ΗΠΑ. Είναι όμως σημαντικά μικρότερη σε σχέση με άλλες μονάδες και διαθέτει αυξημένη αυτονομία, κάτι που διευκόλυνε την απόσχισή της από τον «βασικό κορμό» της AIG, με δεδομένο τον στόχο της εταιρείας για εξορθολογισμό της δομής της και επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους.

Υπενθυμίζεται ότι τους περασμένους μήνες η διοίκηση της AIG είχε εμπλακεί σε δημόσια διαμάχη με τους δισεκατομμυριούχους ακτιβιστές επενδυτές Carl Icahn και John Paulson που επέκριναν τις επιδόσεις του ομίλου και ζητούσαν τη διάσπασή του σε τρεις ξεχωριστές μονάδες, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό η AIG θα απέφευγε τις αυστηρότερες ρυθμίσεις και τις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που πηγάζουν από τον χαρακτηρισμό της ως «συστημικά σημαντικού χρηματοοικονομικού ομίλου». Ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Peter Hancock υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν προς το συμφέρον των επενδυτών και «απάντησε» με ένα στρατηγικό σχέδιο τον Ιανουάριο που περιελάμβανε μεταξύ άλλων την αρχική δημόσια εγγραφή της United Guaranty και τη δέσμευση για επιστροφή κεφαλαίων 25 δισ. δολαρίων στους μετόχους έως το τέλος του 2017.

Για το β΄ τρίμηνο του 2016 η AIG ανακοίνωσε αύξηση 6,3% στα καθαρά κέρδη της, καθώς συρρίκνωσε ηθελημένα το ύψος των ασφαλειών που πούλησε για να μειώσει την έκθεσή της σε κλάδους με αναιμικές επιδόσεις. Υποστήριξε δε ότι πέτυχε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της στον κλάδο γενικών ασφαλειών, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση ιδίων κεφαλαίων της, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των επενδυτών.

Και η Arch Capital, όμως, έχει ισχυρή θέση στον κλάδο γενικών ασφαλειών, ενώ η ενίσχυση της παρουσίας της στον κλάδο ασφάλισης στεγαστικών δανείων -που συνεισφέρει το 11% των εσόδων της από ασφάλιστρα- αποτελούσε εκπεφρασμένη επιδίωξή της. Οι ρίζες της Arch χρονολογούνται από το 1995, εξελίχθηκε όμως σε σημαντικό «παίκτη» στον τομέα γενικών ασφαλειών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η εταιρεία εισήλθε στον κλάδο ασφάλισης στεγαστικών δανείων μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008, κατά την οποία πολλές εταιρείες του κλάδου εμφάνισαν μεγάλες ζημίες.

Η Arch απέκτησε σημαντικό μέρος των χαρτοφυλακίων τους μέσω πλειστηριασμών. Κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου της εταιρείας οι αναλυτές ρώτησαν τα στελέχη της Arch εάν εξέταζαν το ενδεχόμενο εξαγορών, με τον κ. Ιορδάνου να υποστηρίζει ότι η εταιρεία εστιάζεται μεν στην οργανική ανάπτυξη, ωστόσο δεν αποκλείει τίποτε που μπορεί να προκύψει στην πορεία και είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για εκείνους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*