Zurich κτίριο

Zurich Insurance: Μείωση 12% στα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μείωση 12%  σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Zurich Insurance το β΄ τρίμηνο του έτους (στα 739 εκατ. δολ. από 840 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν) υπό την επήρεια των αυξημένων αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές, των δαπανών που συνοδεύουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η εταιρεία υπό τον νέο επικεφαλής της Mario Greco και των χαμηλότερων κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις.

Τα λειτουργικά κέρδη της ελβετικής ασφαλιστικής, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 17% την ίδια περίοδο, στο 1,1 δισ. δολ., σε μια εξέλιξη που χαιρετίστηκε από τον κ. Greco ως «ένδειξη σημαντικής πρόοδου, παρά το δύσκολο κλίμα στις αγορές». «Το πρόγραμμά μας για ενίσχυση της αποδοτικότητας αποδίδει καρπούς… Καθώς προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο στρατηγικό κύκλο, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες απλοποίησης των διοικητικών και λειτουργικών μας δομών, που θα μας επιτρέψουν να εξυπηρετούμε καλύτερα τους πελάτες μας και να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις εξωτερικές εξελίξεις», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Zurich Insurance.

Όπως και οι περισσότερες (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης, έτσι και η Zurich δυσκολεύεται να αυξήσει την κερδοφορία της σε ένα περιβάλλον αργών ρυθμών ανάπτυξης, αυστηρότερων εποπτικών απαιτήσεων και χαμηλών / αρνητικών επιτοκίων που πλήττουν τα έσοδα από επενδύσεις. Ο Greco επιχειρεί να καταστήσει την εταιρεία πιο αποδοτική περικόπτοντας θέσεις εργασίας, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία και συγχωνεύοντας τις δυο μεγαλύτερες μονάδες της, τους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών διεθνώς.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016, τα καθαρά κέρδη της Zurich Insurance διαμορφώθηκαν στο 1,6 δισ. δολ. (-22% σε ετήσια βάση) και τα λειτουργικά κέρδη στα 2,2 δισ. δολ. Τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 2% το β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ ο συνδυασμένος δείκτης αυξήθηκε στο 99% από 97,7% το α΄ τρίμηνο του 2016. Η διαμόρφωση του εν λόγω δείκτη πάνω από το 100% σημαίνει ότι η ασφαλιστική πληρώνει περισσότερα σε αποζημιώσεις από όσα κερδίζει από ασφάλιστρα. Οι φυσικές καταστροφές, όπως οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, οι πλημμύρες στη Ευρώπη και η έντονη χαλαζόπτωση στο Τέξας των ΗΠΑ, είχαν αρνητική επίπτωση 200 εκατ. δολαρίων στα αποτελέσματα τριμήνου.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η Zurich Insurance ολοκλήρωσε την εξαγορά της RCIS, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ασφάλισης σοδειών στις ΗΠΑ, και της ΜΑΑ Takaful στη Μαλαισία. Βρίσκεται επίσης σε διαδικασία εξαγοράς της μονάδας ασφαλειών ζωής της Macquarie στην Αυστραλία. Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του διεθνούς του αποτυπώματος, ο ελβετικός όμιλος ανακοίνωσε την πώληση των μονάδων γενικών ασφαλειών σε Ταϊβάν και Μαρόκο τον Ιούνιο, και την πώληση των δραστηριοτήτων του σε Νότιο Αφρική και Μποτσουάνα έναν μήνα αργότερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*