Πολλαπλά κρούσματα ηπατίτιδας σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο Κέντρο Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας εξαιτίας της αιφνίδιας εμφάνισης μαζικών κρουσμάτων ηπατίτιδας Α σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Συνολικά πρόκειται για 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 7 από τα οποία αφορούν παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών. Όλοι οι νοσούντες διακομίστηκαν και νοσηλεύονται από την 1η Αυγούστου στην παιδιατρική και στην Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς.

Για το θέμα το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει κάνει καμία αναφορά, όπως και γενικότερα στην επιδημιολογική επιτήρηση στα σημεία φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών. Είναι χαρακτηριστικό πως η καθιερωμένη πλέον εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης έχει «παγώσει» στις 31 Ιουλίου, όπως μπορεί κανείς να δει και στη φωτό δεξιά.κεελπνο

Ανήσυχοι δηλώνουν στο Virus οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα για τις συνθήκες υγιεινής στο Κέντρο Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, στο οποίο μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί εμβολιασμοί έναντι της ηπατίτιδας.

«Μέσα στο 2015 δηλώθηκαν συνολικά 62 περιστατικά ηπατίτιδας. Αν μέσα σε ένα μήνα εμφανίστηκαν 8, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΓΓ του Σωμ. Εργαζομένων και Πρόεδρος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Κιλκίς Αχιλλέας Καλεμκερίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να εμφανιστούν και νέα κρούσματα, αφού ο μέσος όρος επώασης του ιού είναι 28 ημέρες και ο εμβολιασμός παρέχει ανοσία έπειτα από περίπου 4 εβδομάδες.

«Θεωρώ ότι οι ασθενείς θα έπρεπε να μεταφερθούν σε ένα κεντρικό νοσοκομείο με πτέρυγα ειδικά για περιστατικά λοιμώξεων, γιατί εμείς ναι μεν τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα αλλά δεν έχουμε εξειδικευμένες γνώσεις» λέει ο κος Καλεμκερίδης, ο οποίος υπενθυμίζει ότι σε ανάλογο περιστατικό την άνοιξη, η διακομιδή μιας μικρής προσφυγοπούλας στο Ιπποκράτειο έγινε δίχως δεύτερη σκέψη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*