Αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας;

Καλοκαιράκι και, όπως φαίνεται, μύρισε αυξήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο Υγείας. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για τον Ιούλιο δείχνουν ότι σε ετήσια βάση ο λεγόμενος ιατρικός πληθωρισμός είναι αισθητά επιβαρυμένος.

 Η μεταβολή του σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο καταγράφεται αυξητική κατά 3,4%. Τα φαρμακευτικά προϊόντα με +5,6% και τα νοσοκομεία και οι κλινικές με +6,7% αποτελούν τις δύο κύριες πηγές αύξησης του ιατρικού πληθωρισμού. Στον αντίποδα, οι ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες είναι αυτές που περιορίζουν μερικώς τις επιβαρύνσεις στο κόστος των νοσοκομειακών προγραμμάτων, αφού η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει φέτος τον Ιούλιο, έναντι του περυσινού μείωση του δείκτη κατά 0,9%. Όσο για το σύνολο της κατηγορίας παρουσιάζεται αυξημένη κατά 3,4%.

Πρόκειται για μεταβολή η οποία προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά, η οποία βλέπει το κόστος των προγραμμάτων υγείας να αυξάνεται, ενώ στο μεταξύ η χώρα παραμένει επί επτά έτη σε κλίμα ύφεσης και σε αποπληθωρισμό για συνολικά 41 μήνες.

 Τα στοιχεία αυτά εξάλλου, σε συνδυασμό με τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την εφαρμογή ενός σεναρίου το οποίο να προβλέπει αυξήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου Υγείας, κυρίως σε ότι αφορά τα λιγοστά πλέον ισόβια προγράμματα ασφάλισης.

Από την άλλη ωστόσο, οι απαιτητικές προδιαγραφές λειτουργίας τη αγοράς όπως αυτές ορίζονται από το Solvency II και η αυστηρή άσκηση εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, πιέζουν τον κλάδο για ισοσκελισμένους ισολογισμούς ανά κατηγορία ασφάλισης. Μένει τελικά να φανεί τι θα υπερισχύει το φθινόπωρο και ποιες αποφάσεις θα λάβουν δηλαδή οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών σε ότι αφορά τα ασφάλιστρα στον κλάδο Υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*