Αllianz, logo, λογότυπο, σημαίες

Allianz: Παραμένει ο στόχος για κέρδη €10,5 δισ. το 2016 παρά τις αντίξοες συνθήκες

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 2,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα λειτουργικά κέρδη της Allianz στο β΄ τρίμηνο του έτους, μειωμένα κατά 17,2% εξαιτίας των αυξημένων ζημιών από φυσικές καταστροφές και της εφάπαξ επίπτωσης από την πώληση της θυγατρικής στη Νότιο Κορέα.

Τα συνολικά έσοδα του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού σημείωσαν μικρή μείωση 2,5% στα 29,4 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός αύξησης εσωτερικών εσόδων διαμορφώθηκε στο 0,4%, λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεων από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Τα καθαρά κέρδη που θα κατευθυνθούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 46%, εν πολλοίς εξαιτίας της πώλησης της μονάδας της Allianz στη Νότιο Κορέα, που είχε αντίκτυπο ύψους 352 εκατ. ευρώ στα μεγέθη του ομίλου. Ο δείκτης κεφαλαιοποίησης της Allianz κατά  Solvency II στις 31 Ιουνίου 2016 παρέμεινε αμετάβλητος στο 186%, καταδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του ομίλου παρά τους αντίξοους ανέμους λόγω των χαμηλών/αρνητικών επιτοκίων. Η Allianz  επιβεβαίωσε τον στόχο για κέρδη 10,5 δισ. ευρώ για ολόκληρη τη χρήση του 2016, με «περιθώριο λάθους» της τάξης των 500 εκατ. ευρώ προς τα επάνω ή προς τα κάτω.

«Ο όμιλος Allianz εμφάνισε εύρωστα αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο του έτους, τα οποία αντανακλούν αφενός τις δύσκολες συνθήκες στις αγορές, αφετέρου την εντατικοποίηση των προσπαθειών για αύξηση της αποδοτικότητας των κεφαλαίων μας», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Bate. «Τα κέρδη επιβαρύνθηκαν από την αύξηση των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές και από τη μείωση των αποδόσεων των επενδύσεων εν μέσω αναταράξεων στις αγορές. Ο όμιλος συνεχίζει την στροφή προς πιο αποδοτικά προϊόντα (από πλευράς δέσμευσης ιδίων κεφαλαίων) στις ασφάλειες ζωής, κάτι που αποτυπώθηκε στην αυξημένη κερδοφορία των νέων δραστηριοτήτων. Οι αποδόσεις του κλάδου διαχείρισης ενεργητικού ήταν εντός των προβλέψεων, με σημαντική αύξηση των στοιχείων ενεργητικού που διαχειρίζεται ο όμιλος για λογαριασμό τρίτων σε σχέση με το τέλος του 2015. Η αναμενόμενη πώληση της θυγατρικής της Allianz στη Νότιο Κορέα θα οδηγήσει σε ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, αλλά είχε σημαντική εφάπαξ επίπτωση στα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο».

«H Allianz μετασχηματίζεται σε έναν όμιλο που είναι πιο κοντά στους πελάτες του, με αποδοτικότερη χρήση των ιδίων κεφαλαίων του και υψηλότερη κερδοφορία, και όλα αυτά σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Ειδικά το β΄τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από σημαντικά υψηλότερες ζημίες λόγω των πλημμυρών και των καταιγίδων στην Ευρώπη, των δασικών πυρκαγιών στον Καναδά και της έντονης χαλαζόπτωσης στις ΗΠΑ… Οι ικανοποιητικοί ρυθμοί αύξησης κερδών στους κλάδους ζωής και υγείας δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν πλήρως την υποχώρηση στον κλάδο γενικών ασφαλειών. Στον βραχίονα διαχείρισης ενεργητικού, τα λειτουργικά κέρδη παρέμειναν στα περυσινά επίπεδα και οι εκροές κεφαλαίων από την PIMCO επιβραδύνθηκαν, αλλά δεν έχουμε ακόμα επιτύχει τους στόχους μας», πρόσθεσε ο κ. Bate.

O ετησιοποιημένος δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 12% για το α΄ εξάμηνο του έτους (από 12,5% για ολόκληρη τη χρήση του 2015). «Η κεφαλαιακή μας βάση παραμένει ισχυρή και η προσεκτική διαχείριση των κινδύνων μας επιτρέπει να ξεπερνάμε τα σοκ από την αγορά», είπε επίσης ο κ. Βate. Τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 υποχώρησαν ελαφρά στα 28,9 δισ. ευρώ. Τέλος, ο συνδυασμένος δείκτης της Allianz διαμορφώθηκε στο 96,4% το β΄ τρίμηνο του έτους.

Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Allianz μπορείτε να βρείτε εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*