Έρχεται «θερμό» φθινόπωρο στην Υγεία

Μπορεί να διανύουμε μήνα διακοπών, αλλά, καθώς τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας παραμένουν και οξύνονται, οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα δεν επαναπαύονται.

Να βρίσκονται σε θέση μάχης καλεί τα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία ήδη ανακοίνωσε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών της για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Πρώτος μεγάλος σταθμός θα είναι η «Πορεία σωτηρίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας», μήκους 6 χιλιομέτρων, με ενδιάμεσους σταθμούς σε μεγάλα νοσοκομεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Η πορεία θα διεξαχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία είθισται ο εκάστοτε πρωθυπουργός να πραγματοποιεί απολογισμό του κυβερνητικού έργου και να παράλληλα να προβαίνει σε εξαγγελίες για το επόμενο διάστημα. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί από το Ιπποκράτειο και θα περάσει από τα νοσοκομεία Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Γεώργιος Γεννηματάς και ‘Αγιος Δημήτριος, πριν καταλήξει στο Διοικητήριο (Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης).

Την επόμενη μέρα (10/9) τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ θα συμμετάσχουν στο γενικό συλλαλητήριο ενόψει της 81ης ΔΕΘ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου θα γίνονται κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, το ΕΣΥ βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής του και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς προμηθευτές των νοσοκομείων, που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 3 δις ευρώ το 2017. «Διακόσιες κλίνες εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές, υπάρχουν λίστες αναμονής ενός έτους για χειρουργεία και οι ασθενείς αναγκάζονται να δωρίζουν στα νοσοκομεία υλικά για να χειρουργηθούν. Έχουμε κλινικές-φαντάσματα. Η διακομιδή βρίσκεται σε κακό χάλι γιατί έχουμε πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα, από τα οποία λείπουν καύσιμα και πληρώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη για το θέμα. Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,156 δις ευρώ έναντι 1,5 δις πέρυσι, υποστήριξε ο Μ. Γιαννακός, τονίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα 10.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Πηγή: virus.com.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*