Νέες συνταγογραφικές οδηγίες για τα ρευματικά νοσήματα

Με τις ευρωπαϊκές οδηγίες συνταγογράφησης στις ρευματικές παθήσεις εναρμονίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική, ο Φορέας καταργεί τις μεταβατικές ρυθμίσεις για τα ρευματικά που είχαν δοθεί προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι ασθενείς υπό αγωγή στα σχετικά Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ). Ειδικότερα, από τις 22 Αυγούστου όλοι οι ασθενείς που εισέρχονται πλέον στα ΘΠΣ «Ρευματοειδής Αρθρίτιδα», «Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα» και «Ψωριασική Αρθρίτιδα», δεν θα δύνανται πλέον να ξεκινήσουν απευθείας θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες (2o βήμα). Αντίθετα, για να εισέλθουν σε αυτό το δεύτερο θεραπευτικό βήμα θα πρέπει πρώτα να έχουν αποτύχει στο 1ο βήμα, δηλαδή στη θεραπεία με τα κλασικά φάρμακα.

pappaΤην ικανοποίησή της για τα νέα ΘΠΣ, εκφράζει στο Virus η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) Αθανασία Παππά. «Οι βιολογικοί παράγοντες, παρά τα πλεονεκτήματά τους, βγάζουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, το κόστος των βιολογικών παραγόντων είναι τεράστιο. Για να καταλάβετε, ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο φάρμακο κλασικής θεραπείας κοστίζει 2,5 ευρώ όταν ο βιολογικός παράγοντας κάνει 800-1.000 ευρώ» αναφέρει.

Η κα Παππά εξηγεί ότι στο εξωτερικό δεν δίνεται ποτέ βιολογικός παράγοντας σε ρευματοπαθή, εάν πρώτα δεν έχει αποτύχει η κλασική θεραπεία στη μέγιστη επιτρεπόμενη δόση. «Αίτημά μας είναι να πηγαίνουμε πρώτα στην κλασική θεραπεία και μετά από ένα εξάμηνο, εάν δεν έχει πιάσει τον ασθενή, τότε να πηγαίνει στο επόμενο στάδιο» καταλήγει, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την απευθείας είσοδο ασθενών στη θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες τόσο για τον ασθενή όσο και για την οικονομία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*