Και ασφάλιση στελεχών έναντι του…Brexit

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Προϊόντα ασφάλισης από τους κινδύνους του Brexit που απευθύνονται στους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν και εργάζονται στη Βρετανία και τους Βρετανούς που διαμένουν και εργάζονται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αναπτύσσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς το καθεστώς διαμονής και εργασίας των δυο αυτών μεγάλων κατηγοριών στη μετα-Brexit εποχή παραμένει απολύτως αδιευκρίνιστο.

Τον χορό ανοίγει η ΑΙG που προσθέτει άμεσα νέες καλύψεις στην ασφάλιση αστικής ευθύνης διευθυντών και ανώτερων στελεχών (D&O) που θα περιλαμβάνουν την αποζημίωση για σειρά δαπανών που συνδέονται με το Brexit.

Οι νέοι όροι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παροχή βοήθειας για υπηκόους χωρών της ΕΕ που θέλου να αποκτήσουν άδεια μόνιμης διαμονής στη Βρετανία. Εάν η αίτησή τους απορριφθεί π.χ., η AIG θα καλύψει το κόστος της δικαστικής προσφυγής. Η αμερικανική ασφαλιστική θα καλύπτει επίσης τα δικαστικά έξοδα για την προσβολή εντολών απέλασης καθώς και τα έξοδα επαναπατρισμού, σε περίπτωση που η προσπάθεια αποτροπής της απέλασης δεν ευοδωθεί. Οι ίδιες καλύψεις θα ισχύουν και για Βρετανούς που ζουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Οσο η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας παραμένει άγνωστη, η συμπερίληψη πρόσθετων καλύψεων που θα ισχύουν χωρίς πρόσθετο κόστος θα καθησυχάσει τους πελάτες μας σε μια περίοδο μεγάλων δυνητικών αλλαγών΅, δήλωσε στους Financial Times ο Anthony Baldwin, επικεφαλής των δραστηριοτήτων της AIG για την Ευρώπη και τη Βρετανία.

Η εταιρεία αναφέρει ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες διεκδικούν τώρα άδεια μόνιμης διαμονής στη Βρετανία ώστε να συνεχίσουν να ζουν στη χώρα ανεξάρτητα από την εξέλιξη της δύσκολης διαπραγμάτευσης. Μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ο ασφαλιστικός κλάδος αναζητεί τρόπους να αντιμετωπίσει τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το Brexit στους “αποδήμους΅ (expatriates), αλλά και να μετατρέψει τα ρίσκα που απορρέουν σε επιχειηματικές ευκαιρίες. Οπως σχολίασε και ο ο Nicolas Aubert, επικεφαλής της Willis Towers για τη Βρετανία σε πρόσφατη εκδήλωση,  ΅Το Brexit γεννά πολυπλοκότητες και ως διαμεσολαβούντες έχουμε καθήκον να στηρίξουμε τους πελάτες μας…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*