Brexit

ΕΕ: Η πρώτη επίσημη αξιολόγηση των επιπτώσεων του Brexit

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένου Βασίλειο για την αποχώρηση από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου, οδήγησε σε αυξημένη αβεβαιότητα, σε αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών και σε απότομες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε την  πρώτη αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πρώτα αποτελέσματα ήδη παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα. Μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας θα μπορούσε να επηρεάσει τη συγκρατημένη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας με την άμβλυνση των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Η μελέτη δεν συνιστά οικονομική πρόβλεψη. Η Επιτροπή αναμένεται να επικαιροποιήσει τις οικονομικές προβλέψεις της τον προσεχή Νοέμβριο.

Για να καταδείξει τις δυνητικές επιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε δύο πιθανά σενάρια, ένα «ήπιο» και ένα «σοβαρό». Πριν από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 1,7 % (ΕΕ των 28 1,8 %) τόσο το 2016 όσο και το 2017. Μετά το δημοψήφισμα, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 1,5 % — 1,6 % το 2016  και στο 1,3 % — 1,5 % το 2017, σύμφωνα και με τα δύο σενάρια. Μολονότι η υποτίμηση της λίρας μετριάζει τις οικονομικές επιπτώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, η εκτίμηση δείχνει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανόν να πληγεί περισσότερο, με απώλειες του ΑΕΠ που εκτιμώνται από 1 % έως 2,75 % μέχρι το 2017. Η ανάπτυξη στα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη θα επιβραδυνθεί σε σχέση με το αναμενόμενο 1,9 % εντός του 2016 σε 1,7 %-1,8 % και από 1,8 % σε 1,4 % — 1,7 % για το 2017. Σε κανένα από τα αναλυθέντα σενάρια δεν περιλαμβάνονται υποθέσεις σχετικά με τη μορφή κάποιας μελλοντικής συμφωνίας μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*