Κέρδη και ράλι στις αντασφάλειες η Qatar Insurance

 της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφάνισε το β’ τρίμηνο του 2016 η  Qatar Insurance Company (QIC),  ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (MENA) που ξεκίνησε πρόσφατα να δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου, τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 1,5 δισ. δολ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 3% στα 169 εκατ. δολάρια. Τα αντασφάλιστρα που προήλθαν από τη δραστηριότητα της  Qatar Re, της αντασφαλιστικής θυγατρικής της QIC, αυξήθηκαν κατά 41% στα 654 εκατ. δολάρια, καταλαμβάνοντας το 43% της “πίτας” των συνολικών ασφαλίστρων του ομίλου. Η ασφαλιστική πλατφόρμα που διαθέτει η QIC στους Lloyds του Λονδίνου με την επωνυμία Antares κατέγραψε ρυθμούς αύξησης 16% στα 233 εκατ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών εσόδων της QIC.

Παρόλα αυτά, ο συνδυασμένος δείκτης του ομίλου εμφάνισε τάσεις επιδεινωσης, αφού διαμορφώθηκε στο 97% έναντι 94% την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η QIC απέδωσε την εξέλιξη αυτή στις αυξημένες ζημίες διεθνώς το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι συνολικές ασφαλισμένες ζημίες την εξεταζόμενη περίοδο ήταν πάνω από 50% αυξημένες σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Η QIC υπογράμμισε επίσης ότι τα αποτελέσματα β’ τριμήνου και ιδίως οι ταχείς ρυθμοί αύξησης των ασφαλίστρων καταγράφηκαν με φόντο το γεμάτο προκλήσεις μακροοικονομικό περιβάλλον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και διεθνώς. Παροτι οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν μερικώς από το ναδίρ 12ετίας που προσέγγισαν τον Φεβρουάριο, παραμένουν εντούτοις  χαμηλότερες από τα απαιτούμενα επίπεδα για να μην επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί (breakeven levels) στις περισσότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, οι οποίες ως αποτέλεσμα αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης. Οι χώρες του  Συμβουλίου Συνεργασίας του  Κόλπου (GCC), συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα.

“Σε διεθνές επίπεδο, η οικονομία των ΗΠΑ δυσκολέυεται να επιστρέψει σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, ενώ οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης αναπτύσσονται με αναιμικούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, οι αμφιβολίες για την ευρωστία της κινεζικής οικονομίας επιμένουν ενώ το Brexit προκάλεσε επιπρόσθετους κλυδωνισμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές. Τούτων λεχθέντων, ο εξοριθολογισμός της νομισματικής πολιτικής διεθνώς μετατίθεται για το απώτερο μέλλον”.

Σύμφωνα πάντα με την QIC, η ανάπτυξη που πέτυχε το β’ τρίμηνο οφείλεται στην διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της και στη δυνατότητά της να καινοτομεί, δυο παράγοντες που επέτρεψαν στον όμιλο να αντιμετωπίσει με επιτυχία την διπλή πρόκληση των δύσκολων χρηματοοικονομικών συνθηκών σε περιφερειακό και δειθνές επίπεδο αφενός και τις ιδιαίτερα soft -από πλευράς τιμολόγησης- (αντ)ασφαλιστικές αγορές αφετέρου.

Σημειώνεται τέλος ότι το β’ τρίμηνο του 2016 η QIC ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ενίσχυσε την κεφαλαιακή της βάση στα 2,2 δισ. δολάρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*